Wat te doen bij pech met je auto of bij een ongeval?

door admin
Wat te doen bij pech met je auto of bij een ongeval?

Probeer je gevarendriehoeken vast een keer thuis in elkaar te zetten. In een situatie van pech of ongeluk, weet je dan direct hoe het moet en dat is wel zo veilig. Probeer ook te voorkomen dat ze moeilijk bereikbaar zijn. In veel gevallen liggen de gevarendriehoeken in de dubbele bodem van de kofferbak. Zit die vol met boodschappen of andere spullen, dan kun je er niet snel bij. Houd daar rekening mee.

Reflecterend vest

Bij pech of na een ongeluk moet je direct een reflecterend vest aantrekken. Hetzelfde geldt voor eventuele passagiers. Zet je alarmlichten aan (ook overdag) en plaats de gevarendriehoek achter je auto op de weg om andere weggebruikers te waarschuwen. Doorgaans geldt dat je deze op 50 meter achter je auto plaatst, zodat deze zichtbaar is vanaf een afstand van 100 meter van je auto vandaan. 

De driehoeken moeten altijd loodrecht op de weg worden geplaatst, zodat ze door andere bestuurders kunnen worden gezien. Afhankelijk van het type weg waarop je je bevindt, plaats je de driehoeken als volgt: 

Op tweerichtingswegen: de twee driehoeken moeten worden geplaatst, één voor het voertuig en de andere achter. Deze moeten 50 meter verwijderd zijn van het punt waar de beschadigde auto staat en vanaf 100 meter zichtbaar zijn. Dit zal hen helpen om ons van twee kanten te zien.

Op autosnelwegen of snelwegen: wanneer de weg eenrichtingsverkeer is, hoeft u alleen een driehoek achterop het voertuig te plaatsen. Deze moet 50 meter van de auto verwijderd zijn en vanaf 100 meter zichtbaar zijn voor andere bestuurders.

Op een helling of in bochten: je moet ze altijd plaatsen voordat je ze passeert, op deze manier waarschuw je andere chauffeurs op tijd. 

De afstand van 50 meter achter je auto moet je aanhouden zolang de gevarendriehoek vanaf 100 meter kan worden gezien. Op een weg met alleen één rijstrook, of 3 rijstroken en meer, is er slechts één driehoek nodig aan de achterkant, geplaatst op 50 meter, maar zichtbaar vanaf 100 meter. 

Neem contact op met de hulpdiensten

Zijn er mogelijk gewonden bel dan direct 112. Iedereen die kan bewegen moet zo snel mogelijk achter de vangrail of op een veilige plek plaatsnemen om daar op verdere hulp te wachten. In andere gevallen neem contact op met een officiële pechhulpverlener (Grua). De informatie hierover moet bij je verzekeringspapieren staan.

Ongeval met ander voertuig

In het geval van een ongeval waarbij ook een ander voertuig is betrokken, als er geen sprake is van ernstig letsel of overlijden en het voertuig kan worden bestuurd, moet je deze zo snel mogelijk verplaatsen naar een veilige locatie om het verkeer niet te hinderen. Wel is het verstandig om vooraf foto’s te maken van het ongeval, de positie van de voertuigen, de directe omgeving en de schade.

Verplaats je je auto niet, dan kan dat als een ernstig misdrijf worden beschouwd als je daar geen gegronde reden voor hebt. Zodra je auto is verplaatst, zet je ook de gevarendriehoeken neer. 

Het niet bij je hebben of niet plaatsen van gevarendriehoeken in dergelijke situaties is volgens de Spaanse verkeerswet een overtreding die met 200 euro kan worden beboet. 

Ga snel naar een veilige plek

Alle inzittenden van de auto’s moeten naar een veilige plek gaan. Indien mogelijk op een stoep of achter de vangrail. Blijf in geen geval op de weg. Gebruik bij lichte verwondingen de EHBO-doos. Het is verplicht er altijd een in je auto te hebben liggen.

Als de voertuigen zijn verplaatst, er geen gewonden zijn en een van de partijen heeft bevestigd in de fout te zijn gegaan, dan hoef je alleen gegevens uit te wisselen en het schadeformulier van je verzekeringsmaatschappij in te vullen. 

Neem contact op met de politie

Waneer de auto’s niet verplaatst kunnen worden moet je contact opnemen met de wegsleepdienst via je verzekeraar. Is er onenigheid over de verantwoordelijkheid voor het ongeluk, bel dan de politie of 112 in geval er gewonden zijn. 

Gevarendriehoek vervangen door flashlight

De Spaanse verkeersdienst DGT wil de gevarendriehoek vervangen door een alternatief. Het fysiek plaatsen van het waarschuwingsbord achter je auto kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarom wordt de driehoek vervangen door een flashligth. Deze wordt dan geplaatst op het hoogste, meest zichtbare punt van je auto.

Het gebruiken van het noodknipperlicht wordt nu alleen nog aanbevolen. De overgangsperiode totdat het flashlight een verplichting wordt, is ruim; pas in januari 2026 wordt de V-16 verplicht, meldt de Spaanse verkeersdienst DGT. Tot en met 31 december 2025 moet de bestuurder de gevarendriehoeken in het voertuig bij zich hebben. Na deze datum is voor het aangeven van incidenten alleen nog het lichtsignaal met geolocatie toegestaan.

De V-16 flashlight is online te koop en bij de diverse autospeciaalzaken zoals bijvoorbeeld Aurgi. De kosten liggen rond de 25€.

Dit vind je misschien ook leuk