Spaanse zoetigheden en lekkernijen tijdens de feestdagen

door admin
Spaanse zoetigheden en lekkernijen tijdens de feestdagen

Chocolade, amandelen en marsepein zijn er in overvloed in deze tijd van het jaar in Spanje. We beginnen echter met zo’n zoete lekkernij met amandelen die typisch is voor de feestdagen en in elk kerstpakket is te vinden. 

Turrón

Turrón is in elke (banket)bakkerij en elke supermarkt te vinden. Er zijn echter zoveel soorten turrón, dat er zelfs winkels zijn die alleen dit product verkopen.

Traditioneel zijn de hoofdingrediënten in nougat-stijl gepelde geroosterde amandelen en honing. Turrón kan hard (duro) of zacht (blando) zijn. Dan zijn er nog alle andere smaken en combinaties.

Roscón de Reyes

Zoals vermeld in ons vorige artikel is deze ringvormige cake ook wel bekend als Driekoningentaart en verwijst daarmee naar Driekoningen op 6 januari. De dag waarop na de hoofdmaaltijd met de hele familie deze cake meestal wordt gegeten. HEt deeg van de cake is meestal gevuld met room en gegarneerd met kleurrijk gekonfijt fruit. In de cake zit een tuinboon en een beeldje. De persoon die de boon heeft, moet het volgende jaar voor de taart betalen, terwijl de persoon met het beeldje tot koning van Roscon wordt gekroond.

Mantecado’s

De naam mantecado komt van “manteca”, wat varkensvet of reuzel is. Dit is een van de belangrijkste ingrediënten van deze zandkoekjes die dateren uit de 16e eeuw. In die tijd was er een overschot aan graan en reuzel, dus voegden ze suiker en eiwit toe met wat andere ingrediënten, zoals kaneel, chocolade, citroen enz. om verschillende soorten te maken. Maar net als bij turrón zijn er nu veel meer smaken om uit te kiezen.

Polvorones

Deze populaire koekjes zijn vergelijkbaar met Mantecados, behalve dat ze veel meer bloem bevatten en geen eiwit. Ze hebben allemaal amandel aan de binnenkant en de suiker zou worden gepoederd in plaats van gegranuleerd. De polvorones zijn bedekt met meel, wat hun de naam “polvo” (stof) geeft. Polvorones worden alleen tijdens de feestdagen gegeten en zijn verpakt in kleurrijk papier. Ze brokkelen meestal af en vallen uit elkaar als je ze uit hun papiertje haalt. Ze worden vaak genoten in combinatie met een sterke drank of zoete wijn.

Hojaldrinas

Hojaldrina’s hebben een vergelijkbare schilferige, knapperige textuur als de mantecado’s en polvorones. Hun naam komt echter van de laagjes bladerdeeg (hojaldre) waarvan het is gemaakt. Witte wijn en sinaasappelsap zijn toegevoegd aan het deeg om van de hojaldrina’s een van de lekkrste kerstzoetigheden te maken die er zijn. Het deeg wordt gemaakt met reuzel of een mengsel van reuzel en boter.

Alfajores

Amandelen vormen een populair ingrediënt voor kersttraktaties in Spanje. Ook in de typische Alfajores-koekjes zijn ze aanwezig, samen met andere noten en honing. Deze koekjes kunnen ook worden gevuld met honingdeeg, toffee en worden vaak gerold in rasp van kokosnoot. Ze kunnen ook kruiden bevatten zoals kruidnagel, sesam, kaneel en anijs. De oorsprong van de Alfajor gaat terug tot Ál-Andalus, toen de Arabieren pver een aanzienlijk deel van Spanje heersten. 

Roscos de vino

Voor deze lekkernij wordt de zoete wijn van Málaga, Moscatel en soms cognac gebruikt. Ze zijn cirkelvormig (rosco) zoals een donut en gemaakt met bloem, reuzel, amandelen en kruiden die vergelijkbaar zijn met die gebruikt worden in Alfajores. Daarna worden ze overgoten met poedersuiker.

Pestiños

Deze gebakjes worden geassocieerd met religieuze vieringen. Naast Kerstmis zijn deze ook populair tijdens de Goede Week voor Pasen (Semana Santa). Het zijn stukjes deeg gemaakt van bloem die worden gefrituurd in olijfolie en geglazuurd met honing of met suiker en kaneel. 

Borrachuelo

Met hetzelfde deeg als de pestiño, is dit gebakje gevuld met Cabello de Ángel (engelenhaar), dat bedekt is met suiker en honing. Andere ingrediënten zijn zoete witte wijn en anijs. De naam van deze lekkernij verwijst naar ‘borracho’, wat ‘dronken’ betekent in het Spaans.

Pan de Cádiz

Pan de Cadiz is marsepein gevuld met gekonfijt fruit en engelenhaar. Het kan ook worden gevuld met eigeel crème (crema de yema) en zoete aardappel. Het werd in de jaren 50 voor het eerst gemaakt door Antonio Valls Garrido, een banketbakker uit Cadiz.

Almendras rellenas

Hoewel Almendras rellenas ‘gevulde amandelen’ betekent, zijn het eigenlijk dunne wafeltjes, gevuld met hazelnoot-, amandel- en chocoladeroom.

Bolitas de coco

Deze kleine kokosballen zijn als kleine Bounties, gemaakt met gedroogde kokosnoot, gecondenseerde melk, chocolade en margarine. Ze zijn er ook in verschillende varianten met extra ingrediënten zoals sinaasappel of wortel.

Tronco de Navidad

Afkomstig van het Franse bûche de Noël, is dit de Spaanse versie van de kerststam, kerststronk of kerstboomstam. Deze cake ziet eruit als een houtblok dat klaar is om in het vuur gelegd te worden om de winterkou buiten te houden. 

Figuritas de marsepein

Marsepein heeft een lange traditie in Spanje en in deze tijd van de jaar maken bakkers prachtige marsepeinen figuren en taferelen om hun etalages te versieren. Aangezien marsepein meestal wordt gemaakt van gemalen amandelen, eieren en poedersuiker, is het ideaal voor mensen die op zoek zijn naar glutenvrije lekkernijen. Andere smaken kunnen worden toegevoegd, zoals sinaasappel.

Piñonates

Dit is gefrituurd deeg met lange stokjes waarvan een reep wordt gemaakt en bedekt met een siroop op honingbasis met veel kruiden en noten. Het is een heel proces om te maken, maar het is een heel oud, traditioneel recept uit het gebied rond Gibraltar in de provincie Cádiz dat ook in Midden- en Zuid-Amerika te vinden is. 

Yemas en Glorias
 
Yemas zijn eidooiers en marsepein geconserveerd in suiker. Ze zijn een van de romigste en zoetste Spaanse lekkernijen die je zult vinden! Gloria’s zijn zoete aardappelen en marsepein geconserveerd in suiker. Zowel Yemas als Gloria’s zijn bedekt met poedersuiker en kaneel.

Neules (barquillo’s)​

Dit zijn dunne wafels opgerold als een dik rietje. Ze zijn ofwel gewoon, bedekt met chocolade, gevuld met amandelboter of met andere smaken en vullingen. De gewone kunnen worden gedipt in een glas koolzuurhoudende wijn!

Dit vind je misschien ook leuk