Spanje bereikt hoogste vraag naar woningen sinds huizenbubbel

door admin
Spanje bereikt hoogste vraag naar woningen sinds huizenbubbel

Het gaat om het beste cijfer in een derde kwartaal sinds 2007 en het op twee na hoogste cijfer in een kwartaal sinds het einde van dat jaar. Alleen overtroffen door het tweede kwartaal van 2018 en het tweede kwartaal van 2021. Dit schrijft vastgoedportaal Idealista op basis van het laatste bulletin van de Spaanse hypotheekvereniging (AHE). 

Toename van 37% aan nieuwbouwvergunningen

Het AHE wijst er eveneens op dat het derde kwartaal van 2021 afsloot met meer dan 28.000 vergunningen voor nieuwbouwwoningen. Dit vertaalt zich in 4% meer op kwartaalbasis en 37% meer dan in de zomer van 2020. Dankzij deze groei bevinden de indicatoren van de vastgoedsector zich al op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van 2019, het jaar voordat de pandemie uitbrak.

Belangrijkste referentiepunten hypotheekmarkt bleven laag

De AHE benadrukt ook dat de belangrijkste referentiepunten van de hypotheekmarkt laag bleven. Dit was het gevolg van het expansieve beleid van de Europese Centrale Bank. Hierdoor zijn het hele jaar door historische dieptepunten bereikt.

Euribor

De Euribor – al zes jaar negatief – sloot het jaar af met een rente van -0,502%. Hiermee doorbrak deze rente die als referentiepunt dient voor de meeste Spaanse hypotheken de grens van de marginale depositofaciliteit, die op -0,5% staat. Zo keert de Euribor terug naar de dieptepunten van begin 2021.

Binnen deze context bedroeg het gewogen gemiddelde percentage van de financieringsoperaties voor aankoop van huizen in oktober 2021 1,47%. Dat zijn niveaus “duidelijk lager dan de schattingen van een jaar geleden”, benadrukt de AHE.

Vaste rente voor gemoedsrust

Tegen deze achtergrond van rentetarieven zouden veel kredietnemers ervoor kiezen een ​​hypotheek af te sluiten met een vaste rente. De prijs is dan wat hoger maar het bezorgd degene die de hypotheek afsluit wel meer gemoedsrust in de toekomst, zo stelt AHE. Uit gegevens van AHE blijkt ook dat 59% van de verstrekte hypotheken een vaste rente heeft en 18% gemengd is, met een initiële vaste rente voor een looptijd van één tot tien jaar.

Sterke toename van afgesloten hypotheken

Ook de gegevens van het statistiekbureau INE, die gevoed worden door de statistieken van de Vastgoedregistraties, wijzen op dezelfde trend van groei van de Spaanse hypotheekmarkt. Tussen januari en oktober zijn in Spanje meer dan 216.000 vaste leningen voor de aankoop van een huis ondertekend. Dat is veel meer dan het record van 2020 (iets meer dan 160.300 hypotheken met vaste rente).

Gunstige context

De AHE wijst er ook op dat de dynamiek van nieuwe hypotheekcontracten wordt bevorderd door de verbetering van de gezondheids- en economische context en het klimaat van “zeer gunstige” financieringsvoorwaarden. De hypotheekvereniging voorziet dezelfde trend in 2022. 

Aantal afgesloten hypotheken stijgt met 53% op jaarbasis

Het aantal hypotheken dat in het derde kwartaal op woningen werd afgesloten was 53% hoger dan in dezelfde periode van 2020 en 44% hoger dan het geregistreerde volume in het derde kwartaal van 2019. Die periode werd echter beïnvloed door de inwerkingtreding van de nieuwe hypotheekwet. Deze formalisering van nieuwe leningen heeft tot gevolg dat de hypotheekschuld van huishoudens toeneemt.

De stijging is 0,8% op jaarbasis in het derde kwartaal. AHE bevestigt in die zin dat ze zes opeenvolgende maanden van stijgingen accumuleert en daarmee breekt met tien jaren van dalingen. Het wanbetalingspercentage blijft echter beperkt met 3% in de zomer van 2021 en 3,3% in de zomer daarvoor. 

Dit vind je misschien ook leuk