Koninklijke scheepswerven in Sevilla krijgen nieuwe functie

door admin
Koninklijke scheepswerven in Sevilla krijgen nieuwe functie

De koninklijke scheepswerven uit 1252 is een emblematisch erfgoed. Het is een van de grootste en oudste bewaard gebleven ‘atarazanas’ in zijn soort in Spanje en een van de belangrijkste ter wereld. Ze werden gebouwd voor de bouw van galeien om de Noord-Afrikaanse moslims – ‘het heidense volk’ – te bestrijden.

Architect Guillermo Vázquez Consuegra ontwierp het multifunctionele cultureel centrum dat er moet komen. Liefst 20 miljoen euro is door de Stichting La Caixa en het regionale Ministerie van Cultuur vrijgemaakt voor de rehabilitatiewerkzaamheden van de oude scheepswerven. 

Het gebouw omvat 17 beuken en staat in de Arenal-wijk, loodrecht op de rivier Guadalquivir en tussen de rivier en het monumentale complex van de kathedraal, het Alcazar en het Archivo de Indias (waar alle documenten te vinden zijn die te maken hebben met de handel uit de Nieuwe Wereld). 

In de loop der jaren werden de scheepswerven diverse keren veranderd. Het gebouw diende als koninklijk pakhuis en douane, fabrieks- en artilleriedepot en zelfs als residentie van het leger. Nadat het onder handen is genomen door architect Guillermo Vázquez Consuegra, zullen de Reales Atarazanas opnieuw gevuld worden met leven. Het wordt een ontmoetings- en uitwisselingspunt rond de wereld van kunst, cultuur en kennis voor alle burgers.

Rode lijst

De Reales Atarazanas kwamen op de Rode Lijst van Erfgoed te staan omdat er met goedkeuring van de gemeente een grote cafetaria met een ruim terras in werd gebouwd. Door de bouwwerken werd de structuur van het monument substantieel gewijzigd. Die wijzigingen waren absoluut ongepast en niet toegestaan in een monument van deze categorie. Met de goedkeuring door de Andalusische vereniging voor behoud van erfgoed (ADEPA) van het project wordt de toegebrachte schade weer hersteld. 

Tentoonstellingsruimte

De Reales Atarazanas zijn de thuisbasis van drie aaneengeschakelde historische gebouwen. Aan de ene kant is het gedeelte met de Arabische muren, de zeven scheepswerven zelf en het gebouw Maestranza de Artillería (werkplaats voor artillerie).

De middeleeuwse ruimte op de begane grond met zeven beuken wordt ingericht als tentoonstellingsruimte. Tevens worden de middeleeuwse arcades uitgebreid gerestaureerd. Hetzelfde geldt voor alle 18e eeuwse gewelven en hun metalen daken.

‘Uitzonderlijk erfgoed’

De werkzaamheden aan Las Reales Atarazanas gingen eind december van start. Deze week werden ze ingehuldigd door de president van de Junta de Andalucía, Juanma Moreno. Hij benadrukte tijdens zijn toespraak dat het gaat om een “emblematisch project” dat het gevolg is van een publiek-private samenwerking.

Volgens Moreno wint de stad met de rehabilitatie van de scheepswerven “een uitzonderlijk erfgoed en een sleutel in haar geschiedenis”. Zodra de werken zijn voltooid, zal de Fundación Cajasol, als concessiehouder de opstart van het cultureel centrum op zich nemen.

Dit vind je misschien ook leuk