Wanneer en waar wordt carnaval 2022 gevierd in Spanje?

door admin
Wanneer en waar wordt carnaval 2022 gevierd in Spanje?

Dit is bijvoorbeeld het geval in Santa Coloma de Gramenet, waar de optocht niet doorgaat. Overal zijn feestvierders nog in afwachting van het besluit dat de lokale autoriteiten kunnen nemen naarmate de data voor de evenementen naderen. Carnaval valt dit jaar tussen donderdag 24 februari en woensdag 2 maart. In steden met een sterke carnavalstraditie zoals Cádiz en Las Palmas duurt het feest vaak veel langer.

Carnavalsdonderdag: 24 februari

Carnavalsvrijdag: 25 februari

Carnavalszaterdag: 26 februari

Carnavalszondag: 27 februari

Carnavalsmaandag: 28 februari

Vastenavond: 1 maart

Aswoensdag: 2 maart

Carnaval in Spanje kan heel spectaculair zijn

Van grote optochten, drag queen gala’s, verkleedwedstrijden tot wedstrijden van het carnavalcabaret: carnaval in Spanje kan een groot feest zijn. Overal wordt carnaval gevierd, zij het minder groots als in de volgende plaatsen: Santa Cruz deTenerife, Las Palmas de Gran Canaria en Cádiz beweren op Rio de Janeiro na, het beste carnavalsfeest ter wereld te vieren. Ook Sitges is beroemd onder carnavalsliefhebbers. In deze Catalaanse badplaats is het carnaval meer gericht op de gay scene.

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden wordt normaliter de hele maand februari uitgetrokken om te feesten. Carnavalsverenigingen zijn al wekenlang of zelfs het hele jaar druk met de voorbereidingen en de organisatie. Typisch voor het Spaanse carnaval zijn wedstrijden die gehouden worden tussen ‘murgas’ (maatschappijkritische cabaretgroepen) en ‘comparsas’ (dansgroepen).

Carnaval in Las Palmas

In deze stad wordt het feest dit jaar gevierd vanaf 25 februari tot 20 maart. Dé publiekstrekker blijft hier toch wel de grote carnavalsoptocht op zaterdag 1 maart. Deze is vanwege de pandemie echter uitgesteld tot het eerste weekend van juli. Wel worden in februari en maart diverse gala’s, verkleedwedstrijden voor kinderen en de verkiezing van de carnavals-schone gehouden. In Las Palmas wordt groots uitgepakt voor het gala van de Drag Queen op vrijdag 18 maart. Dit is feitelijk en grote openluchtdisco. De ‘Entierro de la Sardina’ vormt het einde van de carnavalsvieringen op zondag 20 maart, gevolgd door een vuurwerkshow. Meer informatie op lpacarnaval.com

Carnaval in Santa Cruz de Tenerife

Op Tenerife doet men een poging om de carnavalsviering op het eiland bij te schrijven als werelderfgoed. Het feest werd voor het laatst gevierd in 2020. De autoriteiten hebben de vieringen dit jaar opgeschort tot juni. Van 4 tot 26 juni vinden er evenementen plaats als de grote carnavalsoptocht met een vuurwerkspektakel als afsluiting op 17 juni. Het grote ‘Gala de la Reina’ vindt plaats op woensdag 15 juni. Hier wordt de koningin van het carnaval gekozen. De beroemde afsluiting ‘Entierro de Sardina’ valt dit jaar op 22 juni. Tussendoor zijn er wedstrijden van cabaretgroepen op straat en andere festiviteiten. 

Cádiz Carnaval 2022

De gemeenteraad van Cádiz heeft eveneens besloten het carnaval van 2022 uit te stellen tot de maand juni. De start van de officiële competitie van carnavalsgroepen is nu kort na Pasen. Dit in afwachting van een verbetering van de epidemiologische situatie in Andalusië. De autoriteiten willen een nieuwe annulering van de festiviteiten vermijden. Het carnaval in de straat begint op 10 juni en duurt tot 19 juni. Meer informatie: carnavaldetenerife.com

Carnaval in Catalonië

In Catalonië is de belangrijkste carnavalviering die van Sitges. In deze gemeente gaat de viering vooralsnog gewoon door. Het vindt plaats vanaf donderdag 24 februari en eindigt op woensdag 2 maart. Het bekendste is de grote optocht die de straten van de Catalaanse kustplaats vullen met kleur, humor en muziek. De lokale autoriteiten beloven goed de beschermingsmaatregelen te handhaven met het oog op mogelijke verspreiding van het coronavirus. 

Maankalender

De data waarop het carnaval wordt gevierd, zijn vastgesteld vanaf de Goede Week, in Spanje Semana Santa (de week voor Pasen). De maankalender bepaalt elk jaar wanneer carnaval wordt gevierd. De zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente op het noordelijk halfrond is Paaszondag. Die valt dit jaar op 17 april. 

De Goede Week wordt voorafgegaan door een vastentijd van 40 dagen, tussen Aswoensdag, dit jaar op 2 maart, en Witte Donderdag op 14 april (zondagen zijn niet inbegrepen). En de dagen ervoor wordt carnaval gevierd. 

Dit vind je misschien ook leuk