Drukste treinstation van Spanje wordt vernoemd naar schrijfster Almudena Grandes

door admin
Drukste treinstation van Spanje wordt vernoemd naar schrijfster Almudena Grandes

Dit heeft de minister van Vervoer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda, Raquel Sánchez, aan de Spaanse krant Europa Press bekend gemaakt. Raquel Sánchez verklaarde dat het proces om het station een nieuwe naam te geven, al is gestart. Zij sprak haar vertrouwen uit dat de verandering dit jaar kan worden voltooid. De namen worden geïntegreerd, net zoals dat in 2014 is gebeurd met de luchthaven Adolfo Suárez Madrid-Barajas en in september 2020 met het station Chamartín-Clara Campoamor. 

Het is niet het enige eerbetoon aan Grandes in Madrid: in de loop van dit jaar wordt een straat naar haar genoemd en bij haar huis in de Calle de Larra wordt een gedenkplaat geplaatst.

Reacties van weduwnaar en van premier Sánchez 

De weduwnaar van Grandes, de dichter Luis García Montero, reageerde op Twitter met een ontroerend bericht aan de schrijfster zelf: ‘Lieve Almudena, ik hoor de minister van Vervoer zeggen dat station Atocha Puerta de Atocha Almudena Grandes gaat heten. Het is een sensatie dat de treinen, net als onze herinneringen, hun punt van vertrek en aankomst kennen’. 

Premier Sánchez twitterde als reactie op deze aankondiging: ‘Het hart van Madrid zal de naam dragen van een van zijn meest illustere burgers: Puerta de Atocha- Almudena Grandes. Het is de erkenning van een schrijfster die van de hoofdstad een hoofdpersoon in haar werken maakte, die door haar verhalen het meest intieme en oprechte Madrid ontdekte’.

Eerbetoon aan vrouwen 

Maar, zoals premier Sánchez opmerkte, het blijft niet bij deze aanpassing. De regering is van plan om in de loop van dit jaar de namen van enkele van de belangrijkste stations in Spanje te wijzigen en te vernoemen naar vrouwen die ‘onzichtbaar zijn gemaakt’ door de geschiedenis. Er zijn al enkele stations vernoemd naar vrouwen: het station in Chamartín is vernoemd naar Clara Campoamor, dat in Málaga naar María Zambrano, en dat in Burgos naar Rosa de Lima. Dit is, zo vervolgde Sánchez, ‘een zeer belangrijk gebaar, vol symboliek’, dat bedoeld is om ‘de inzet van de regering voor gelijkheid en genderbeleid zichtbaar te maken’. Sánchez benadrukte dat de Spanjaarden ‘een land verdienen dat zijn vrouwen erkent’.

Het is nog niet bekend wat de volledige lijst van stations is waarvan de naam zal worden gewijzigd, wat het tijdschema en de kosten van de maatregel zijn.

Dit vind je misschien ook leuk