In deze Spaanse provincie vind je de meeste – en mooiste – kastelen

door admin
In deze Spaanse provincie vind je de meeste - en mooiste - kastelen

In totaal telt Jaén 237 bijzondere bouwwerken waaronder 97 kastelen, 126 wachterstorens en bunkers en tientallen andere vestingmuren en forten. Omdat het onmogelijk is om ze alle 237 te laten zien, heeft de Spaanse nieuwssite RTVE.es een selectie gemaakt van de zeven meest indrukwekkende kastelen in de Spaanse provincie Jaén. Dit biedt meteen inspiratie voor de mensen die Andalusië graag eens op een andere manier willen bekijken.

Alcaudete

Dit eerste kasteel ligt op een heuvel op een hoogte van 713 meter in de gelijknamige plaats Alcaudete. De Arabieren bouwden het kasteel bovenop de restanten van een Romeins fort maar in 1085 werd het door de christenen ingenomen. Vandaag is het kasteel open voor publiek en heeft het een museum waar de geschiedenis van het kasteel te bekijken is.

Segura de la Sierra

In deze gemeente van Jaén werd het kasteel van Segura de la Sierra gebouwd tijdens de moslimperiode. Later werd het kasteel verbouwd en werd het de residentie van de grootmeester van de Orde van Santiago eind 15e eeuw. Na deze tijd trok iedereen uit het kasteel, stond het honderden jaren leeg en werd het pas rond 1960 gerestaureerd. Tegenwoordig is het een historisch openbaar gebouw waar onder meer culturele activiteiten worden georganiseerd.

Canena

Dit paleisachtige kasteel werd gebouwd in opdracht van de hoge ambtenaar Francisco de los Cobos onder keizer Karel V. Het renaissancegebouw dateert uit de 17e eeuw en heeft een prachtige binnenplaats met balustrade met ionische zuilen rondom. Aan de voorzijde beschermen de ronde torens de hoofdgevel van het kasteel.

La Iruela

Dit Andalusische fort ligt op een rots, genaamd El Picacho, in de gelijknamige plaats La Iruela. Binnenin bevinden zich ruïnes van de kerk van Santo Domingo. Het is een vrij klein fort maar de ligging ervan maakt deze zeer spectaculair. Vroeger zorgde juist die speciale ligging ervoor dat het fort lastig te veroveren was. Het uitzicht vanuit de toren is op z’n minst indrukwekkend te noemen.

Baños de la Encina

Het kasteel van Baños de la Encina is een bouwwerk uit de 10e eeuw, in de tijd van het kalifaat van Cordoba. Dit is het op een na oudste kasteel van Europa en is een van de best bewaarde forten uit de moslimperiode van Spanje. Het kasteel werd in 1931 tot nationaal monument verklaard en is omgeven door een muur met veertien torens.

Castillo de la Yedra in Cazorla

Vanaf een hoogte van 831 meter heb je vanaf het kasteel uitzicht over Cazorla en de prachtige omgeving. Het bouwwerk dateert uit de berberse periode en bevat een mengeling van zowel de islamitische stijl met christelijke elementen die het kasteel een gothisch karakter geven.

Alcalá la Real

Dit betreft het fort van La Mota dat is gelegen in Alcalá la Real en zich bevindt op een hoogte van 1.029 meter. Het fort dateert uit de 13e en 14e eeuw hoewel sommige elementen al ouder zijn. Het complex is maar liefst 145.000 vierkante meter groot en in de Middeleeuwen was er zelfs een volledige stad in het fort gebouwd. Drie van de zeven poorten zijn nog steeds zichtbaar, evenals het muurstelsel. Ook de ondergrondse galerijen die onder de rotsen werden uitgegraven zijn zichtbaar voor het publiek.

Dit vind je misschien ook leuk