Tien prachtige markten om te bezoeken in Spanje

door admin
Tien prachtige markten om te bezoeken in Spanje

Volgens chef-koks ligt de echte schoonheid van de markt in de geschiedenis en in de ambachtslieden en bovendien komt de voedselketen – de juweeltjes van de gastronomie – op de markt tot stand. Precies om deze reden heeft de Spaanse krant Eldiario.es een artikel gewijd aan de tien mooiste markten van Spanje. Markten die opvallen door de architectonische schoonheid en door het aanbod dat wordt gepresenteerd.

Mercat de Santa Caterina (Barcelona)    

Het betreft de eerste overdekte markt van Barcelona welke in 1848 werd gebouwd. In 2005 kreeg deze plek in de wijk El Borne het golvende en kleurrijke dak. Voorheen was Santa Caterina een klooster maar ontpopte zich tot markt waar zich inmiddels ook enkele restaurants hebben gevestigd.

Mercado de San Miguel (Madrid) 

De ijzeren constructie en het dak van keramiek en glas waardoor het Plaza de San Miguel wordt verlicht vallen direct op bij een bezoek aan deze overdekte markt. Begin 1916 werden er al levensmiddelen verkocht maar inmiddels is het een gastronomische tempel waar veel verschillende streekproducten kunnen worden geproefd en gekocht.

Mercado de la Esperanza (Santander) 

Sinds 1904 heeft deze overdekte markt in Santander enkele verbouwingen ondergaan maar steeds zijn de oorspronkelijke elementen bewaard gebleven. Kaas en voornamelijk vis zijn de voornaamste producten die in de ruim tachtig kraampjes worden verkocht.

Mercat de Colón (Valencia) 

Het gebouw werd tussen 1914 en 1916 ontworpen en gebouwd door de architect Francisco Mora Berenguer. Het is een van de beste voorbeelden van de modernistische architectuur van Valencia uit het begin van de 20e eeuw en betreft tevens een nationaal monument. Het gebouw is recent opgeknapt en je vindt hier vele kramen en horecavoorzieningen.

Mercado de Abastos (Zamora) 

Aan het begin van de 20e eeuw werd deze overdekte markt voornamelijk van ijzer en baksteen gemaakt. De gekleurde ramen verlichten de kraampjes die zich hier ruim 100 jaar geleden hebben gevestigd en de stad bevoorraden. De markt is gevestigd op de Plaza Mercado 8 maar verhuist over enkele maanden naar Parque de la Marina totdat de verbouwing in 2024 is voltooid.

Mercado de Nuestra Señora de África (Tenerife) 

Onder de locals wordt deze markt vaak La Recova genoemd. Hier kun je niet alleen de traditionele producten van de Canarische eilanden kopen, dankzij het gastronomische aanbod kun je er ook direct van proeven en genieten. In dit neoklassieke gebouw verkopen meer dan tweehonderd handelaren hun producten verdeeld over twee verdiepingen. Voor de kids is er een speeltuin en er worden vaak diverse evenementen georganiseerd.

La Ribera Gastro Plaza (Bilbao) 

De markt werd in 1928 gebouwd en is gelegen aan de oever van de rivier Nervión naast de Casco Viejo. De commerciële oppervlakte beslaat 10.000 vierkante meter en daarmee is deze plek de grootste overdekte markt van Europa. Vele kraampjes zijn hier dan ook te vinden, voornamelijk vol met verse levensmiddelen.

Mercado Público de la Unión (Murcia) 

In 1907 werd het modernistische gebouw gebouwd in het centrum van La Unión in Murcia. De hoofdgevel met de klok en de gotische en romaanse details hebben ervoor gezorgd dat het gebouw in 1975 werd uitgeroepen tot cultureel nationaal erfgoed van Spanje. Het gebouw functioneert echter niet langer als markt. Wel worden er onder de koepel diverse evenementen georganiseerd zoals het internationaal festival Cante de las Minas.

Mercat de Sant Antoni (Barcelona) 

Dit is een van de grootste en belangrijke markten van de Catalaanse hoofdstad. Het bestaat zelfs uit drie soorten markten: verse levensmiddelen, kleding en de zondagse markt waar voornamelijk boeken worden aangeboden. Het gebouw werd in 1882 in gebruik genomen en werd ontworpen door de architect Antoni Rovira i Trías. Het was de eerste markt die buiten het centrum van de stad werd gebouwd.

Mercat Central (Valencia) 

Het ontwerp en de bouw van deze overdekte markt in Valencia heeft behoorlijk lang in beslag genomen. Tussen 1839 tot 1928 was het de bedoeling een architectonisch hoogstandje neer te zetten dat later ‘de kathedraal van de zintuigen’ moet worden genoemd. In deze markt bevinden zich zeer populaire bars, kramen en restaurants waar niet alleen de meest verse ingrediënten kunnen worden gekocht, liefhebbers kunnen ook ter plekke genieten van traditionele gerechten.

Dit vind je misschien ook leuk