Waarom viert Spanje Vaderdag op 19 maart?

door admin
Waarom viert Spanje Vaderdag op 19 maart?

In tegenstelling tot in Nederland en België, waar Vaderdag op een vaste zondag in juni wordt gevierd, is dit in Spanje variabel, omdat de feestdag er samenvalt met de Día de San José. Het is een feestdag met een lange traditie in de katholieke kerk, en gewoonlijk is het een vrije dag in verschillende regio’s van Spanje. Maar dit jaar valt 19 maart op zaterdag, waardoor dit verandert.

De Spaanse werkkalender voor 2022 omvat twaalf betaalde en niet-verrekenbare feestdagen op nationaal en regionaal niveau, en twee lokale feestdagen. Vaderdag is in de officiële werkkalender geregistreerd als een vervangbare feestdag, wat betekent dat elke autonome gemeenschap kan beslissen of zij deze dag als feestdag handhaaft of hem inwisselt voor een andere feestdag die voor hen traditioneler is.  

Regio Valencia en Catalaanse gemeentes 

Omdat San José dit jaar op zaterdag valt, hebben veel regio’s ervoor gekozen deze feestdag te schrappen en te vervangen door een andere datum op de kalender, die verschilt per regio. Alleen de Valenciaanse Gemeenschap handhaaft zaterdag 19 maart als een betaalde en niet in te ruilen feestdag, daar valt de dag samen met het einde van las Fallas.

Daarnaast zijn er gemeenten in Spanje die hebben besloten 19 maart als lokale feestdag te handhaven in hun werkkalender voor 2022. Dit zijn de Catalaanse steden Conques, Lladrós, Mollerussa en Castellar del Vallès.

Eerbetoon aan alle vaders en aan het gezin

Op ‘el día de San José’ wordt de vader van Jezus als voorbeeld van het werk van alle vaders herdacht. Vaders worden vaak in het zonnetje gezet. 19 maart wordt beschouwd als een eerbetoon aan het gezin, gezien het imago van San José als een goede vader en beschermer.

Het feest, dat van christelijke oorsprong is, wordt in het westen al sinds de 12e eeuw gevierd, omdat vroeger alleen martelaren en heiligen werden geëerd. Het is ook een eerbetoon aan alle mensen die met deze naam worden aangeduid en aan de vakmensen die in de timmerindustrie werkzaam zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk