Alles over de Feria de Abril in Sevilla

door admin
Alles over de Feria de Abril in Sevilla

Al die mensen willen het bijzondere moment van de ‘alumbrao’ meemaken, genieten van de ‘noche de pescaíto’, dansen op Sevillana-muziek of een rondje maken in een van de attracties. Ook willen ze zich vergapen aan alle prachtig uitgedoste Sevillanas in de mooiste en kleurrijkste flamenco-jurken.

Wanneer is de Feria van Sevilla 2022?

Ondanks dat de naam ‘Feria de Abril’ anders doet vermoeden, vindt het festijn dit jaar plaats in de maand mei: van 1 tot en met 7 mei. Hoewel op zaterdag 30 april de – later in dit artikel nader toegelichte – ‘Pescaíto’ en ‘Alumbrao’ worden gevierd. Het is traditie dat de Feria de Abril twee weken na Pasen van start gaat.

Hoelang duurt de Feria van Sevilla 2022?

Vanaf het ontsteken van de lichten tijdens de ‘alumbrao’ op zaterdagavond 30 april wordt feest gevierd tot en met zaterdag 7 mei. Die dag maakt een spetterende vuurwerkshow een einde aan de feestelijkheden. Veel Sevillanen kijken verlangend uit naar deze week. Vooral omdat ze dit zo typische feest al twee jaar niet hebben kunnen vieren. 

Wat is de ‘noche de pescaíto’?

Met ‘la noche de pescaíto’ wordt gedoeld op de avond voorafgaand aan de feria. Dan is het traditie om in goed en uitgebreid gezelschap te dineren met verse, gefrituurde vis. Erbij drink je vino fino of manzanilla-wijn. Het diner vormt voor groepen vrienden, collega’s of familieleden het bruisende begin van een week lang feest. Na afloop van het diner worden tijdens de ‘alumbrao’ de lichtjes in de toegangspoort tot het feria-terrein en die van het feria-terrein zelf ontstoken.

Wat is ‘El Alumbrao’ van de Feria de Abril?

“El Alumbrao” is het Andalusisch uitgesproken ‘alumbrado’, dat verlichting beteknt in het Spaans. De ontsteking van de verlichting in de toegangspoort en van het feria-terrein vormt het officiële begin van de Feria de Abril om middernacht op zaterdag 30 april. Doorgaans drukt de burgemeester van de stad op een knopje en vanaf dat moment gaan beetje bij beetje alle lichten aan, te beginnen bij de toegangspoort. 

Wat kun je doen tijdens de Feria de Abril in Sevilla?

Er is van alles te doen op de Feria. Je kunt een bezoek brengen aan de openbare ‘casetas’ (feesttenten) om een hapje of een drankje te nuttigen of zelfs om tot diep in de nacht te dansen. Kijk goed naar de locals en leer een Sevillana te dansen. Probeer een ‘rebujito’ uit of flaneer eindeloos rond in je mooiste jurk die je voor de gelegenheid hebt aangeschaft of bezoek de kermis. 

Wat is een ‘rebujito’?

Een rebujito is een drankje dat typisch is voor de Feria de Abril de Sevilla. Het bestaat uit vino fino of een manzanilla-wijn (droge sherry), aangelengd met een frisdrank met limoen- of citroensmaak. Hieraan zijn blaadjes verse ‘hierbabuena’ (een soort munt) toegevoegd.

Hoe heet het feria-terrein?

De plek waar overal in Spanje en dus ook in Sevilla de belangrijkste feesten van het jaar worden gevierd, heet ‘El recinto Ferial’. Vaak is speciaal voor die feesten een grote open ruimte in de stad die de rest van het jaar dient als parkeerterrein of waar markten worden gehouden. 

Waar ligt het feria-terrein in Sevilla?

El Recinto Ferial de Sevilla ligt tussen de wijken Los Remedios en Tablada. Het terrein is verdeeld in drie sectoren: El Real de la Feria (het terrein met de feesttenten), La Calle del Infierno (hier ligt de kermis met alle attracties) en het parkeerterrein.

Hoeveel casetas zijn er op de Feria van Sevilla?

In 2019, het laatste jaar dat de feria werd gevierd, waren er liefst 1.052 casetas ofwel feesttenten. En eigenlijk zijn het geen tenten maar stenen gebouwen met eenvoudige keukenvoorzieningen. Al die casetas staan op een oppervlakte van 1,2 miljoen vierkante meter. Het gebied met casetas is onderverdeeld in 24 ‘wijken’.

Welke casetas laten toeristen toe?

De Feria van Sevilla is in tegenstelling tot de Feria’s in veel andere Spaanse plaatsen een relatief gesloten bedoening. Veel casetas zijn uitsluitend toegankelijk voor leden die daarvoor betalen. Van alle 1.052 casetas op het feria-terrein zijn er gelukkig een paar openbaar toegankelijk. Doorgaans zijn dat de casetas van de gemeente en een paar andere publieke instellingen. Hier kun je als toerist dus gewoon naar binnen. Je herkent deze casetas aan aan de Andalusische vlag of kleuren (groen en wit) en aan typische versieringen zoals bloemen.

Hoe wordt je lid van een caseta in Sevilla?

Via de website van de gemeente Sevilla (www.sevilla.org) kun je een aanvraag tot lidmaatschap indienen vanaf 9 uur op 2 november tot 23:59 uur op 15 november. Fysieke personen kunnen hun aanvraag ook online indienen of via het algemeen register.

Hoeveel kost een lidmaatschap van een caseta?

De jaarkosten voor een caseta op de Feria de Abril variëren tussen 600 euro en 12.000 euro. Voor het hoogste bedrag kun je ervan uitgaan dat ook alle consumpties in de caseta zijn inbegrepen.

Hoe ziet de toegangspoort tot het feria-terrein er dit jaar uit?

Dit jaar is besloten dat de ‘Portada’ het ontwerp krijgt dat voor het festijn in 2020 was bedacht, maar vanwege de coronapandemie niet door kon gaan. De Het is geïnspireerd op de arcade van de belangrijkste binnenplaats van het beroemde en exclusieve hotel Alfonso XIII. De poort bestaat uit een hoofdgedeelte op twee niveaus en twee torens aan de uiteinden. Die vertegenwoordigen de emblematische toren aan het einde van het hotel dat het dichtst bij de Puerta de Jerez ligt.

Wie heeft de toegangspoort ontworpen?

De uit Sevilla afkomstige architect Francisco Javier Navarro de Pablos diende het ontwerp van de toegangspoort in 2020 in. Hij doopte het “NODO XIII. Una historia de viajeros” (Nodo XIII, een geschiedenis van reizigers).

Hoeveel kost de toegangspoort van de Feria de Sevilla?

De kosten voor de ‘Portada de la Feria’ bedragen om en nabij de 500.000 euro. De poort is 38 meter hoog en 46 meter breed. De diepte is 6 meter en de inhoud 3.450 kubieke meter. In totaal worden er 25.000 led-lampen aan bevestigd en zijn 35.000 strekkende meter buizen gebruikt voor het frame.

Wat is er te vinden aan de Calle del Infierno?

De Calle del Infierno is de kermis van de Feria de Abril de Sevilla. Op een oppervlakte van 87.000 vierkante meter staan bijna 400 kermisactiviteiten voor het vermaak van alle doelgroepen, maar vooral voor kinderen. Denk hierbij aan botsauto’s, treintjes, draaimolens, een achtbaan en andere typische kermisattracties. Verder vind je er veel voor de lekkere trek, zoals suikerspinstalletjes, ijskramen, nougatkramen, water- en bloemenstalletjes, kraampjes waar je buñoles (soort donuts) kunt kopen, een circus, live shows, kramen met knuffeldieren en ander kinderspeelgoed en nog veel meer.

Hoelang duurt de kermis?

Dit jaar heeft de gemeente besloten dat de kermis al op donderdag voor de ‘alumbrao’ mag beginnen en tot en met zondag 8 mei kan voortduren. Dat betekent dus 11 dagen lang kermis voor de liefhebbers!

Wat doet men tijdens de Feria de Sevilla?

Tijdens de feestelijkheden kun je ervan uitgaan dat de feestvierders die uit Sevilla of omgeving komen zich kleden in hun beste traditionele jurken en pakken en elkaar ontmoeten in hun caseta om te eten, drinken en dansen. Tussendoor vermaken ze zich ook op de kermis. Hoewel de Feria is ontstaan als een veemarkt, is de Feria de Abril de Sevilla tegenwoordig een van de meest kenmerkende vieringen in de stad. Een feest waarbij de voor Andalusië zo typische kleuren, muziek en dans alomtegenwoordig zijn.

Dit vind je misschien ook leuk