Nederlanders kopen grotere huizen in Spanje en Belgen gaan vooral voor nieuwbouw

door admin
Nederlanders kopen grotere huizen in Spanje en Belgen gaan vooral voor nieuwbouw

Buitenlanders kochten vooral huizen aan de kust. In 2021 kocht deze groep in totaal bijna 61.000 huizen in Spanje. Dat is 30% meer dan een jaar eerder en een cijfer dat dicht in de buurt komt van dat van 2019. Bovendien – met uitzondering van het cijfer voor 2018 -, liggen de aankopen door buitenlanders dicht bij het niveau van vlak voor het uiteenspatten van de huizenbubbel.

Meer nieuwbouwwoningen

Buitenlanders kochten 13.800 meer nieuwbouwwoningen, maar deze wegen minder zwaar op het totaal. In tegenstelling tot wat er in 2007 gebeurde, en zoals gebeurt op de woningmarkt in Spanje als geheel, komt iets meer dan 80% van deze transacties overeen met tweedehandshuizen.

En, paradoxaal genoeg, ondanks het feit dat buitenlanders in 2021 meer nieuwbouwwoningen kochten dan een jaar eerder, daalde het gewicht van deze transacties in 2021 na drie jaar van aanhoudende groei.

Trendbreuk

Hoewel de totale verkoop van nieuwbouwwoningen aan internationale klanten met meer dan 13.800 eenheden is gestegen in vergelijking met 2020, is het gewicht van dit type in het totaal op jaarbasis met meer dan 2% gedaald. Hiermee wordt de groeiende trend die sinds 2018 te zien is, doorbroken.

Zo was in 2021 17,78% van de buitenlandse aankopen voor nieuwbouw, terwijl dit in 2020 19,87% bereikte, blijkt uit gegevens van de Spaanse Vereniging van Vastgoedregisters.

Het gebrek aan nieuwbouwwoningen —nauwelijks meer dan 100.000 jaarlijkse vergunningen —, het enorme prijsverschil tussen nieuwbouw en tweedehands of de mogelijkheid om na verkoop direct de woning te betrekken, werkten de afgelopen jaren in het voordeel van tweedehands woningen.

Alles wat wordt gebouwd wordt ook snel verkocht

Op nationaal niveau ligt de verkoop van tweedehandswoningen zelfs op het niveau van 2007 – zo’n 430.000 transacties in 2021 -, terwijl nieuwbouwtransacties nog lichtjaren verwijderd zijn van de cijfers van de periode waarin de koopgekte losbarstte. Wel wordt nog steeds vrijwel alles wat gebouwd wordt snel verkocht. 

Acht op tien verkochte woningen zijn tweedehands

Qua volume echter, blijft de tweedehands woning het winnen van de nieuwbouwhuizen. Acht op de tien verkochte woningen in Spanje zijn tweedehands. Volgens experts in de vastgoedsector is het voor buitenlandse kopers toch belangrijk dat ze direct over hun aankoop kunnen beschikken. Bij nieuwbouwwoningen is dat vaak niet het geval. Bovendien ben je bij tweedehandswoningen direct zeker van hoe je toekomstige huis eruit ziet. 

Buitenlanders kopen relatief meer nieuwbouw

Toch koopt de buitenlandse koper procentueel gezien meer nieuwbouw dan de binnenlandse. Bijna 18% van de verkopen aan buitenlanders was in 2021 van nieuwbouw, vergeleken met 10,8% van de nationale. Experts wijzen er in El Confidencial op dat internationale kopers het zich kunnen verloorloven om meer te investeren in nieuwe, moderne huizen dankzij hun hogere koopkracht.

Verschil tussen nationaliteiten

Belgen kopen van alle buitenlandse kopers de meeste nieuwe woningen  in Spanje (33,7% kiest voor dit type woning), gevolgd door Noren (31,82%), Russen (25,82%) en Nederlanders (24,19%). België, Noorwegen en Nederland bezetten respectievelijk de elfde, derde en zevende plaats in de ‘ranglijst’ van het BBP per hoofd van de Europese landen, aldus Eurostat.

Russen

Hoewel het Russische BBP per hoofd van de bevolking in 2020 geen 9.000 euro bereikte (laatste jaarlijkse gegevens beschikbaar), is Spanje al jaren een traditionele bestemming voor het investerende Russen. In 2008 koos 63,86% van de Russische kopers voor nieuwbouwwoningen in Spanje.

Golden Visa

Aan de andere kant worden, zoals sinds de pandemie is gebeurd, ook duurdere transacties gesloten. In 2021 koos 8,96% van de buitenlanders die een huis in Spanje kochten voor huizen met een prijs gelijk aan of hoger dan 500.000 euro. Dat is het hoogste niveau sinds hierover gegevens worden verzameld.

Met een investering van dat bedrag ontvangen niet-EU-burgers het Gouden Visum, of wat hetzelfde is, een verblijfsvergunning in Spanje. Zoals vermeld in het rapport waar El Confidencial naar verwijst, heeft dit type niet-Europese klant zijn gewicht vergroot binnen het totaal aan buitenlandse aankopen van meer dan 500.000 euro, namelijk 18,3% in vergelijking met 2020.

Waar kopen buitenlanders het meest?

De autonome regio’s waar buitenlanders duurdere huizen kopen zijn de Balearen (28,94%), Madrid (14,12%), Andalusië (13,08%) en Catalonië (9,19%), allemaal op basis van prijs per vierkante meter.

De meerderheid van de buitenlanders die in Spanje kopen (38,62%), kopen niet alleen duurdere huizen dan nationale kopers, maar ook huizen met een grotere gemiddelde oppervlakte (meer dan 100 vierkante meter).

Nederlanders kopen de grootste huizen in Spanje

De nationaliteiten die grotere huizen kopen zijn bijvoorbeeld Nederlanders (53,96%), Zwitsers (48,45%), Noren (46,36%) en Britten (45,15%).

In feite zijn de Nederlanders de buitenlandse kopers die hun investeringen in woningen in Spanje het afgelopen jaar het meest hebben verhoogd. “Van het eerste tot en met het vierde kwartaal van 2021 groeide het aantal aankopen van Nederlandse klanten met ruim 122%. Ten opzichte van 2020 was de stijging 25%.

Kleinere woningen als tweede verblijf

Ten slotte, hoewel de meerderheid van de buitenlandse kopers voor grote huizen kiest, hebben ze ook meer gewicht dan Spanjaarden bij het kopen van huizen met een kleinere gemiddelde oppervlakte (minder dan 40 vierkante meter). Dan gaat het doorgaans om een tweede verblijf om korte tijd door te brengen. Ook Britten kopen vaker kleinde, laaggeprijsde huizen. Sinds de crisis van 2007-2008 is de Britse aankoop van nieuwbouw niet hersteld.

Dit vind je misschien ook leuk