Tips om beter bestand te zijn tegen de extreme hitte in Spanje

door admin
Tips om beter bestand te zijn tegen de extreme hitte in Spanje

Tot en met na het weekend zucht een groot deel van Spanje onder wat al de vroegste hittegolf in de geschiedenis van het land wordt genoemd. Ben je op vakantie, dan zul je vooral van de warmte genieten vanaf je strandbed of luie stoel bij het zwembad. Je hoeft dan immers toch niet veel te doen en kunt je tijd zelf indelen. Wil je graag wat ondernemen of moet je gewoon werken omdat je in Spanje woont, dan kunnen de hoge temperaturen je flink belemmeren. Dat zal minder het geval zijn als je de volgende tips in acht neemt.

Geen haast!

Haast je niet, in geen geval! Verlaag je tempo en geef jezelf tijdens een hittegolf voldoende tijd om van A naar B te gaan. Ben je de hele dag op pad, dan is er geen verfrissende douche of zwembad bij de hand. En een sprintje naar de metro bij een gevoelstemperatuur van 42ºC is voor niemand leuk. Afgezien van het feit dat het hartstikke ongezond is natuurlijik. 

Drink veel water

Blijf gehydrateerd! Bij hoge temperaturen buiten, moet je veel water blijven drinken. Vergeet niet je navulbare fles water mee te nemen als je van huis gaat. Probeer bovendien alcohol overdag te vermijden. Dit droogt je alleen maar verder uit.

Neem regelmatig een douche

Er is geen betere manier om jezelf op te frissen dan met en snelle douche. Zorg dat het water lauw is, ongeveer op lichaamstemperatuur. Als je te koud doucht krijg je het direct na de douche weer warm. Heb je geen douche bij de hand, dan kan een plantenspuit ook uitkomst bieden. Besproei jezelf regelmatig ter afkoeling of houd je polsen een paar minuten onder koud stromend water. 

Maak gebruik van ventilatoren

Niet iedereen heeft airconditioning. Het is ook niet de groenste optie om je huis koel te houden. Ventilatoren doen wonderen, vooral in de slaapkamer. Een lekker zacht briesje langs je lichaam zal je helpen om ’s nachts te slapen. Als je daar bovendien een fles bevroren water voor zet, koelt de lucht extra af.

Gebruik een Spaanse waaier

Sinds mensenheugenis gebruiken Spaanse vrouwen hun individuele handventilator, de waaier (abánico). Het is een geweldige – en ook elegante – manier om jezelf verkoeling te bezorgen. Je kunt ook een handventilator op batterijen gebruiken voor een modernere aanpak. 

Draag wijde kleding

Strakke kleding zorgt er alleen maar voor dat je het extra warm krijgt. Dus skinny jeans zijn echt een no-go in de Spaanse zomermaanden. Het beste is om wijd zittende kleding van natuurlijke stoffen te dragen, bijvoorbeeld van dunne katoen, linnen of zijde.

Smeer jezelf goed in

Smeren, smeren en nog eens smeren is het devies. Met een hoge zonbeschermingsfactor – hoe hoger hoe beter. Zelfs SPF50 laat wat zon door. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je met zo’n hoge factor niet bruin wordt. Als je regelmatig verbrand verhoog je daarmee de kans op huidkanker. Draag een hoed of pet om de extra gevoelige huid van je gezicht te beschermen. 

Eet weinig, licht en vaak

Je hoeft echt niet op dieet, mocht je dat denken bij het lezen van deze tussenkop. Toch is het beter om zwaar voedsel in de hitte te vermijden.  Koude soepen zoals gazpacho, salmorejo of ajo blanco, met een salade, zijn perfect op hete zomerdagen. Vergeet ook vers fruit, zoals watermeloenen, perziken en nectarines niet.

Houd je rustig tijdens de heetste uren

Vermijd huishoudelijk werk midden op de dag. Schuif de was ’s avonds in de machine (dan geldt bovendien het daltarief en is het goedkoper), hang hem uit en ’s morgens is alles droog. Doe als de Spanjaarden en kook pas wat later op de dag. Als je het gevoel hebt dat je in een oven staat, is het laatste wat je wilt doen een echte aanzetten.

Kies de juiste schaduw

Bomen en ander natuurlijk groen bieden de beste schaduw. Niets is in de hete zomer zo verkoelend dan de schaduw op de zoeken van een flinke boom. De schaduw die Parasols of schaduwdoeken bieden, haalt het niet bij die van natuurlijk groen. Het is niet voor niets dat je in Spaanse dorpjes de oudere bevolking altijd op een bankje onder de bomen ziet zitten. 

Dit vind je misschien ook leuk