Tien van de langste stranden van Spanje

door admin
Tien van de langste stranden van Spanje

Met een kustlijn van ongeveer 8.000 kilometer is dat ook niet zo gek. Tel daarbij op het warme klimaat en het aantal zonuren en je begrijpt waarom de Spaanse stranden zo populair zijn.

Zo’n lange kustlijn betekent bovendien heel veel variatie. Alles wat je je bij strand en zee kunt voorstellen vind je in Spanje. Van moeilijk bereikbare ‘privé-strandjes’, beschutte baaien, ruige klifkusten tot eindeloze uitgestrekte zandvlakten… En allemaal hebben ze de zee als gemene deler. De een geeft de voorkeur aan de frisse golven van de Atlantische Oceaan in het noordwesten en zuidwesten van het land. De ruige Cantabrische zee in het noorden of de uitgestrekte Middellandse Zeekust aan de andere kant van het land trekken weer andere type vakantiegangers.  

Uitgestrekt en vaak rustig

Op de stranden in deze lijst zul je in elk geval niet vaak moeite hebben met het vinden van een plekje. Ze zijn enorm groot en uitgestrekt. Je kunt je er goed onttrekken aan de drukte en er is genoeg ruimte voor balspelen, soms voor honden en ze zijn ideaal voor energieke kinderen of energieke volwassenen die houden van lange strandwandelingen maken.

1. Doñana (Huelva)

Het strand van Doñana is 28.000 meter lang en is daarmee het langste strand van Spanje. Het strand is uitgestrekt met fijn wit zand en ligt tegen een fantastisch duinlandschap aan in de gemeente Almonte. Omdat het strand grenst aan het nationale park Doñana, een van de belangrijkste wetlands van Europa, is de toegang beperkt om het karakteristieke ecosysteem van het gebied te schermen. Er zijn zelfs ‘wandelende duinen’. Het strand dat grenst aan de plaats Matalascañas is wel goed toegankelijk en biedt tal van faciliteiten zoals watersporten, restaurants en hotels.  

2. El Cofete (Fuerteventura)

De Canarische Eilanden vormen vrijwel het hele jaar door een ideale bestemming voor strandliefhebbers. Door de zuidelijke ligging in de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko is het er ‘altijd lente’ en liggen mensen zelfs rond Kerstmis op het strand. Als je hier op zoek bent naar een groot strand, met een lengte van 13.700 meter, dan is El Cofete op Fuerteventura jouw bestemming. Het heeft goudkleurig zand en ligt vrij ver van de bewoonde wereld. Houd er wel rekening mee dat er daardoor geen faciliteiten zijn. Je moet dus zelf je picknick en eventuele stoeltjes en parasol meenemen. Maar dan kun je er genieten van de ongerepte natuur en wilde golven.

3. Punta del Fangar (Tarragona)

De Delta del Ebro is een bijzondere enclave voor toeristen die willen genieten van de grote zandbanken afgewisseld met vegetatie, wetlands en veel (water)vogelsoorten. La Punta del Fangar is een van de langste en meest unieke zandgebieden in de omgeving. Het heeft meer dan 6.500 meter goudkleurig zand. Bereid je wel goed voor en neem een parasol mee, want de enige schaduw wordt geleverd door La Faroleta, de populaire vuurtoren in het gebied.

4. Playa de Carnota (A Coruna)

Ook in het noorden van Spanje zijn geweldige stranden te vinden. Vele zijn ongerept en rustig. Ze zijn minder drukbezocht omdat het weer buiten de zomermaanden nogal nat is. Hier geniet je vooral in de zomer van de zee en de zon. In andere seizoenen zijn deze stranden ideaal om een uitgebreide strandwandeling te maken om even flink uit te waaien. In A Coruña aan de Costa da Morta ligt Carnota, een charmant kustplaatsje met aangrenzend een immens strand van 5.600 meter lang dat bij eb meer dan 500 meter breed is. Het direct erachter gelegen landschap is van groot ecologisch en landschappelijk belang. Vanaf het strand heb je een mooi uitzicht op de bergen. Wil je even iets anders dan strand, bezoek dan ‘hórreo’ van Carnota, die is uitgeroepen tot Nationaal Monument en de grootste in Galicië is met een lengte van 34,76 meter.

5. Playa Norte (Castellón)

Met een lengte van 5.000 meter en een breedte van 70 meter heeft het noordelijke strand van Peñíscola alle diensten die een stadsstrand kan hebben. Het zand is goudkleurig en de golven van de Middellandse Zee hier zijn matig. Het enige nadeel kan zijn dat het er in de zomer meestal behoorlijk druk is. Het uitzicht op het kasteel van Peñíscola is prachtig.

6. Ses Salines (Ibiza)

Dit strand wordt de parel van Ibiza genoemd. Het ligt in het hart van het gelijknamige natuurpark en heeft met zijn 4.730 meter een van de beste duinsystemen van het eiland. Het ligt op slechts 9 kilometer van Ibiza-stad en om er te komen moet je de zoutvlakte oversteken. Ook dit strand is relatief drukbezocht, wat wel als voordeel heeft dat je hier allerlei diensten kunt vinden die een perfecte aanvulling vormen op het spectaculaire turquoise gekleurde water en het fijne witte zand.

7. El Puntal (Cantabrië)

In de gemeente Ribamontán al Mar, ten oosten van de baai van Santander, vinden we dit natuurwonder van 4.500 meter. Het gouden zand en het uitzicht maken het tot een van de meest spectaculaire plekken in de omgeving. Het is een maagdelijk strand dat alleen te voet te bereiken is vanuit Somo of per boot vanuit Santander. Nudisme is er toegestaan en bereid je wel goed voor, want er zijn geen voorzieningen. 

8. Playa de Carmoli (Murcia)

Voor de verandering nu een strand met donker zand. Playa de Carmoli is ongeveer drie kilometer lang en ligt in Murcia. Met slechts één parkeerplaats voor degenen die toegang willen hebben, is het strand goed bewaard gebleven samen met een spectaculair gebied van natuurlijke zoutvlakten en wilde vegetatie in Los Urrutias.

9. Playon de Bayas (Asturië)

De naam Playon zegt het al, dat is een overtreffende trap van ‘playa’. Weer terug in het noorden van Spanje vinden we het langste zandgebied van het Prinsdom van Asturië. Het ligt in Castrillón en heeft een lengte van 2,8 kilometer. Dit strand is bij uitstek geschikt om lange wandelingen te maken over het donkere zand. Er zijn enkele voorzieningen zoals parkeerplaatsen en douches. 

10. Zarautz (Guipuzcoa)

Ten slotte vinden we aan de Baskische kust dit zandgebied dat een grote attractie is voor surfers: Playa de Zarautz. Dankzij de golven worden er verschillende wedstrijden gehouden. Verder is het gastronomisch aanbod groot omdat het om een stadsstrand gaat. Ook in de nabije omgeving is dus veel te doen. De stad San Sebastián ligt niet al te ver weg. Het strand is 2,5 kilometer lang

Dit vind je misschien ook leuk