Twee Spaanse wijngebieden bij beste 10 in Europa

door admin
Twee Spaanse wijngebieden bij beste 10 in Europa

Want waarom iets zoeken over de grens dat in overvloed en hoge kwaliteit in eigen land beschikbaar is? Van alle wijn die in Spanje wordt geproduceerd, verdwijnt bovendien een groot deel naar het buitenland. Dat betekent dat Spaanse wijn ook ver over de grens gedronken wordt. Welke internationale wijnliefhebber kent immers de heerlijke wijnen uit La Rioja en Ribera del Duero niet? Toch zijn het niet deze twee Spaanse wijnregio’s die verschijnen in de top 10 beste wijnregio’s in Europa.

Ter inspiratie voor een volgende vakantie

Om je te inspireren bij de keuze van je volgende vakantiebestemming heeft Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, de beste wijnregio’s in Europa op een rij gezet. De achterliggende gedachte van die ranglijst is om zo’n wijngebied te bezoeken en ’s werelds beste wijnen te slurpen aan de bron.

Ondanks dat Spanje inmiddels met 35 miljoen hectoliter de tweede wijnproducent ter wereld is, staan er slechts twee Spaanse wijngebieden in de lijst van Holidu. Dat is anders voor Italië. ’s Werelds grootste wijnproducent staat er met 5 van de 10 regio’s in.

Toch is Spanje ook een uitermate geschikte bestemming in Europa gebleken voor wijnliefhebbers. Het grote voordeel hier is dat een fles wijn in Spanje gemiddeld 4 euro kost. Dat is veel goedkoper in vergelijking met andere Europese bestemmingen.

Methode

De ranglijst is gebaseerd op gegevens verzameld in november 2021. Gekeken werd naar de gemiddelde prijs van een fles wijn, het aantal wijnproducenten in het land, het aantal liters wijn dat per hoofd van de bevolking wordt geconsumeerd, het aantal wijnbouwgebieden (meer dan 120) en het aantal masteropleidingen in oenologie in het land. Aan elk van deze gegevens werd een gewicht toegekend, waarna een eindrangschikking van de beste regio’s in Europa voor wijnliefhebbers werd opgesteld.

Deze top 10 biedt je de kans om te beginnen met het creëren van jouw perfecte wijnbucketlist. Je wordt erdoor meegevoerd langs rijke aroma’s, glooiende wijngaarden, geurige rode wijnen en sprankelende witte wijnen. De Spaanse wijngebieden in de lijst zijn Castilla-La Mancha op 3 en Comunidad Valenciana op 7.

Castilië-La Mancha, Spanje

Ook in Spanje kunnen wijnliefhebbers hun hart ophalen! Op de derde plek in de top 10 van beste wijngebieden in Europa staat de wijnregio Castilia-La Mancha. Deze is te vinden ten zuidoosten van de Spaanse hoofdstad Madrid. De regio wordt vooral geassocieerd met het wereldberoemde personage Don Quichot. Je vindt er uitgestrekte, glooiende landschappen met ook de molens die de verwarde ridder voor monsters aanzag.

De tafelwijnen die hier worden gemaakt zijn relatief goed geprijsd. Ze worden gemaakt van verschillende druivensoorten. Het hele wijngebied bestaat weer uit 27 subgebieden. De druivensoort Airén wordt van oudsher veel gebruikt omdat deze de hete en droge omstandigheden in deze regio goed kan verdragen. Tempranillo is veruit de populairste rode wijnsoort, gevolgd door Cabernet Sauvignon en Merlot.

Comunidad Valenciana (Valencia), Spanje

De tweede Spaanse wijnregio in de top 10 is de regio Valencia aan de Spaanse oostkust. Deze staat op de zevende plaats op de lijst. Je vindt hier een grote variatie aan druiven waaronder: Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot. Er zijn ook zeven wijnbouwgebieden en drie geclassificeerde wijnproducenten in deze streek. Het grootste, belangrijkste en oudste wijngebied van Valencia heet Utiel-Requena. Het ligt op 70 kilometer ten noordwesten van de stad Valencia en hier worden al vanaf de zevende eeuw wijnen gemakt.

Ook de wijnen van D.O. Valencia en D.O. Alicante worden, ondanks dat ze van oudsher onder de wijnkenners niet zo goed staan aangeschreven, steeds beter. Verder naar het zuiden ligt D.O. Yecla, waar rijke en fruitige rode wijnen vandaan komen.

Tips voor bezienswaardigheden in elke regio

Holidu geeft bij elke regio in de ranglijst ook tips voor dingen om te doen in het betrteffende wijngebied. Zo adviseert het boekingsplatform voor Castilla-La Mancha een rondleiding door Ciudad Encantada in het natuurpark van de Serranía de Cuenca. Het is een van de meest bekende natuurmonumenten in de provincie Cuenca. Als je dan toch in die provincie bent raden wij je ook aan de stad te bezoeken. Het historisch centrum is verrassend mooi en kleurrijk. Rond je stadswandeling door de fraaie straatjes af bij de kloof en de wereldberoemde ‘Casas Colgadas’, de hangende huizen.

Heb je genoeg Valenciaanse wijnen geproefd maak dan een tour naar Bocairent. Daar kun je het platteland van Valencia intrekken en dit prachtige middeleeuwse stadje ontdekken. Of denk aan een fietstocht door de Jalón Vallei (ook wel bekend als Vall de Pop. De prachtige, tussen bergketens ingeklemde, groene vallei ligt vol met wijngaarden, olijf, citrus- en amandelbomen. In pittoreske dorpjes zoals Parcent, Murla, Benichembla of Jalón stap je af voor een tapaatje of een drankje op een schaduwrijk dorpsplein. Of bezoek de oudste wijnkelder van Spanje in Valencia aan de Carre de Baix 31!

De volledige top 10 van beste Europese wijngebieden

  1. Nouvelle-Aquitaine, Frankrijk met wijnen van Languedoc tot Bordeaux en sterke dranken zoals Cognac en Armagnac.
  2. Sicilië, Italië met wijnen zoals Malvasia, Novello en Catarratto Bianco
  3. Castilla- La Mancha, Spanje met heerlijke Tempranillo’s, Cabernet Sauvignon en Merlot-wijnen
  4. Campanië, Italië met prijswinnende wijnen zoals Greco, Asprinio, Pallagrello wit, Fiano en Falanghina
  5. Umbrië, Italië met heerlijke wijnen van rode Sagrantino-druiven, maar ook Sangiovese, Colorino en andere Italiaanse druifsoorten
  6. Pays de la Loire, Frankrijk met onder veel meer de heerlijke je de heerlijke Muscadet wijn, die super past bij schelpdieren of vis.
  7. Comunidad Valenciana (Valencia), Spanje met relatief goedkope wijnen van onder meerde druivenvariaties Monastrell, Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Merlot.
  8. Toscane, Italië levert de Chianti, een van de meest gewaardeerde wijnen ter wereld, die al in de 14e eeuw werd geproduceerd.
  9. Setúbal, Portugal waar vooral unieke en karakteristieke zoete witte én rode dessertwijnen worden geproduceerd.
  10. Piemonte, Italië met relatief dure wijnen gemaakt van bijzondere druiven zoals  Nebbiolo en Cortese.

Dit vind je misschien ook leuk