Uitbundige viering van La Patum 2022-festiviteiten in het Catalaanse Berga

door admin
Uitbundige viering van La Patum 2022-festiviteiten in het Catalaanse Berga

La Patum is een van de meest emblematische Corpus Christi-festivals in Catalonië. Bovendien wordt het al 600 jaar gevierd. Aan het einde van de 14e eeuw was het al een geliefd religieus schouwspel. Het werd voor het eerst beschreven in 1525. In 2005 werd het door UNESCO uitgeroepen tot Meesterwerk van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.

Duizenden mensen komen elk jaar naar Berga in Noordoost-Spanje om dit evenement te vieren. Dat niet alleen, bijna iedereen die in de stad woont, doet mee aan het evenement. 

Voor het hele gezin

Plaza de San Pedro was gevuld met kleine Patumaires (kinderen) die genoten van de sprongen van Patum. De kinderversie is precies hetzelfde als die voor volwassenen (inclusief vuur), maar dan op een veel kleinere schaal. De repetities voor het Kinderpatum beginnen twee weken voor het evenement. In deze periode leren de kinderen de verschillende dansen. Het is de beste opleiding voor toekomstige artiesten.

La Patum

Traditiegetrouw kondigt de Tabal (een massieve trom) al 400 jaar het begin van de vieringen aan. Terwijl de drum doorgaat, springen feestvierders in de maat op het ritme ervan. Sommige feestvierders verkleden zich als gigantische, symbolische dieren en personages die zich een weg banen door de menigte over pleinen en door de straten van de stad.

Zoals getweet door @AjuntamentBerga “De Patum de Lluiment op zondag werd bijgewoond door de minister van Cultuur, Natàlia Garriga. Zij nam deel aan de festiviteiten als onderdeel van de processie van de autoriteiten en volgde de sprongen van La Patum vanaf het balkon van het stadhuis”.

Els Plens

De ‘plens’ (vuurdemonen) zijn verspreid door de menigte. Als de lichten op het plein uitgaan en de muziek begint, komen de demonen tot leven. Ze steken het vuurwerk af dat ze op hun kostuums dragen, en dansen zingend rond. Samen met de vlammen, rook, vuurwerk en muziek ontstaat er een unieke sfeer.

La Guita Grossa

La Guita Grossa (reuzenvuurspuwende draak) neemt ook deel aan de sprongen en draagt ​​traditioneel een wijnvel naar de president van de Generalitat van Catalonië.

Klacht over lawaai

Even leek het erop dat niet iedereen vol van het evenement kon genieten. Diverse concerten die tijdens het evenement zouden plaatsvinden, zijn op het laatste moment afgelast. Zoals getweet door @AjuntamentBerga werden deze geannuleerd “vanwege de onmogelijkheid om de festiviteiten te organiseren met de beschikbare ruimte en logistiek in optimale omstandigheden”.

Volgens ElNacional.cat werden ze echter geannuleerd na een klacht van een bewoner van een verpleeghuis. Het lawaai afkomstig van de festiviteiten zou de toegestane 80 decibel overschrijden. Naar verluidt bood de rechter de mogelijkheid om de concerten te vervroegen, zodat ze eerder konden eindigen. Normaal gesproken is er na de concerten een DJ die doorgaat tot ongeveer 5.00 uur. Daarom had de rechter geen andere keuze dan de concerten op te schorten.

De hymne La Patum de Berga 2022

Hoewel “bijna” iedereen van de vieringen genoot, twitterde de Mossos (Catalaanse politie) dat ze tijdens Patum dit jaar 68 dronken chauffeurs hebben aangehouden en 4 voor het positief testen op drugs. Nog eens 2 mensen werden gearresteerd voor het aanvallen van politieagenten en er werden 28 klachten ingediend.

Dit vind je misschien ook leuk