Grote vertragingen bij verstrekking Spaanse DNI, NIE en paspoorten

door admin
Grote vertragingen bij verstrekking Spaanse DNI, NIE en paspoorten

Politiebonden waarschuwen dinsdag voor “ineenstorting” van de loketten waar ingezetenen terecht kunnen om hun DNI of paspoort aan te vragen of te vernieuwen. UGT, CSIF en CCOO voorspellen een “moeilijke zomer” als gevolg van de 2.500 vacatures voor administratief personeel bij de politie. Zij laken het onvermogen van het Algemeen Directoraat van Politie om de toename van de vraag die altijd tijdens de zomerperiode optreedt, op te vangen. 

De directie heeft besloten de vacante posten van de politie te dekken met andere agenten binnen de organisatie. “Hierdoor worden ze onttrokken aan de taken gerelateerd aan de burgerveiligheid”

“De vakbonden eisen dat de bijna 2.500 vacante posities van niet-politiepersoneel zo snel mogelijk worden ingevuld, dat hun arbeidsomstandigheden worden verbeterd en dat ze worden voorzien van de juiste technische middelen, zodat de openbare dienst kan worden geleverd met de kwaliteit die burgers verdienen”, zo staat in een verklaring van de drie vakbonden. 

Volgens deze vakbonden is er als gevolg van beslissingen genomen tijdens de pandemie een progressief verlies van personeel plaats. Dat betekent nu al dat “bijna 50% van de vacante posities niet-politiepersoneel (personeel dat is belast met administratieve taken en van afgifte van documenten) betreft”. 

Ze stellen vooral aan de kaak dat “een deel van de bijna 300 kantoren” voor de afgifte van documentatie “op het punt van technische verzadiging staat”. Dat betekent dat er geen afspraken meer gemaakt kunnen worden voor uitgifte van officiële documenten. 

Volgens vakbondsberekeningen kost de dekking van administratieve functies door politieagenten ruim 140 miljoen euro per jaar extra. 

Dit vind je misschien ook leuk