Grote zomer-uittocht van Marokkanen via Spanje start met lange rijen

door admin
Grote zomer-uittocht van Marokkanen via Spanje start met lange rijen

Vooral aan de grens met Ceuta staan duizenden mensen en honderden voertuigen te wachten op een speciale parkeerplaats die is ingericht om filevorming bij het passeren van de douane van Tarajal te vermijden. Nadat ze de veerboot uit Algeciras verlaten, worden de reizigers naar deze parkeerplaats geleid. Daar moeten ze wachten tot ze de grens kunnen oversteken. 

Ruim drie miljoen reizigers

Vanaf 1 juli tot september worden meer dan drie miljoen reizigers verwacht die vanuit verschillende landen in Europa via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla naar Marokko reizen. Ook veel inwoner van Ceuta steken de grens over om hun familie aan de andere kant te bezoeken of het weekend door te brengen in het buurland. 

Geen basisdiensten

Dit jaar valt Eid al-Adha, het Pascha van het offer, samen met het begin van de zomervakantie, dus het aantal reizigers kan de komende uren omhoogschieten. Na de lange reis begrijpen veel reizigers echter niet, zo schrijft El Mundo, waarom ze zolang in Ceuta moeten wachten op een plek zonder basisdiensten zoals een eenvoudige winkel of een punt waar ze warme of koude dranken of eten kunnen kopen. 

Omwonenden van de parkeerplaats raken geïrriteerd door de drukte, het vele getoeter en het rumoer. Sommige komen naar de parkeerplaats toe om hulp te bieden of zelfs hun woningen waar de gestrande reizigers dan even van het toilet gebruik kunnen maken. De acht mobiele toiletten die zijn ingericht zijn bij lange na niet voldoende.

Protesten

De ongeorganiseerde situatie heeft ook al tot protesten geleid. Tussen de wachtenden staan ook veel gezinnen met kleine kinderen die na een paar uur wachten in de hitte wanhopig worden.

“Nauwkeurige controles”

Goed geïnformeerde bronnen bevestigen aan El Mundo dat de vertragingen optreden als gevolg van de “nauwkeurige” controles door de Marokkaanse douaneautoriteiten. Ook controleren zij of de sanitaire maatregelen die de Marokkaanse regering heeft opgelegd worden nageleefd. De douanebeambten moeten onder meer de Covid-paspoorten van elke reiziger controleren.

Beheer van oversteek “rampzalig” en “genant”

Ondertussen stellen de oppositiepartijen in Ceuta de situatie bij de grens aan de kaak. De verschillende formaties hebben het beheer van Operatie Paso del Estrecho beschreven als “rampzalig” en “genant” nadat ze de opeenhoping van auto’s op de parkeerplaats van Loma Colmenar hadden gezien. Ze hekelen het gebrek aan gezondheidszorg, sociale diensten en het feit dat de politie “alleen optreedt op momenten dat de situatie dreigt over te lopen en een nog ernstiger probleem lijkt te worden”, betreurde de afgevaardigde van de Assemblee Mohamed Mustafa van Ceuta Nu! Hij begrijpt de wanorde niet nadat ze tijdens de pandemie twee jaar de tijd hebben gehad zich beter voor te bereiden.

De PSOE van Ceuta eist dat de regering “dringend” toestemming geeft voor het installeren van meer verkooppunten voor eten en drinken. 

Aantal voertuigen met 45% toegenomen

Afgevaardigden van de regering vinden de situatie positief. Het aantal voertuigen dat naar de autonome stad is gekomen in de eerste fase van de operatie is met 45% toegenomen. Bovendien beweren ze maatregelen te nemen om verdere ineenstorting van de Operatie Paso del Estrecho te voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk