Brand Valencia loopt uit de hand door wind

door admin
Brand Valencia loopt uit de hand door wind

De brand treft nu al zo’n 1.100 hectare en hoewel de weersomstandigheden afgelopen nacht verbeterden, vrezen experts dat deze dinsdag weer zullen verergeren. Dat zei de president van de regioregering, Ximo Puig.

Actieve eenheden

Dinsdagmorgen sloten acht blusvliegtuigen zich bij de eenheden die al op verschillende plaatsen bezig waren om de vlammen onder controle te krijgen. Volgens de Alarmcentrale van de Generalitat Valenciana hebben zich rond negen uur twee vliegtuigen en twee helikopters met bijbehorende brigades gevoegd bij de al actieve twee vliegtuigen en helikopters. Daaraan zullen zich nog twee andere blusvliegtuigen en twee brigades van het ministerie voor Ecologsiche Transitie voegen en twee vliegtuigen van de regio Castilla-La Mancha.

Militairen

Talloze brandweereenheden hebben ’s nachts hard gewerkt om de brand op verschillende plekken onder controle te krijgen. 80 extra militairen van de UME voegden zich vanaf dinsdagochtend bij de al werkzame soldaten. Bovendien zijn twee Cougar-helikopters van het BHELEME II bataljon gaan helpen met de bluswerkzaamheden.

Brand veroorzaakt door bliksem

Vanuit de geavanceerde commandopost (PMA) die in het gehucht Casas de Moya is geïnstalleerd, maakte Puig een eerste inschatting van deze brand. Die werd zondag naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door bliksem en na in eerste instantie op maandag gestabiliseerd te zijn, liep desituatie alsnog uit de hand nadat de wind van richting en kracht veranderde.

Nog geen evacuaties

Puig heeft bevestigd dat er op dit moment geen evacuaties zijn geweest in nabijgelegen steden, alleen materiële evacuaties in enkele boederijen. Wel benadrukte hij dat het beschermen van de bevolking het hoofddoel is. “Er is daar een grote bosmassa en het gaat erom dat front te stoppen, en ook de andere fronten omdat de brand op extreme wijze is gegroeid”, aldus Puig. 

Komende uren bepalend

Hij gaf aan dat er vanaf 14 uur op dinsdag mogelijk sprake is van een zeer harde wind en dus een “zeer gecompliceerde weersituatie”. De komende uren zullen dan ook bepalend zijn. “We worden geconfronteerd met een zeer moeilijke en zeer complexe brand”, verzekerde de president, die ook het “buitengewone” werk van de brandweerlieden op zondag en de hele maandag prees.

De brand begon zondag rond 15.30 uur bij kilometer 34.5 aan de regionale weg CV-455 in Venta del Moro.

Dit vind je misschien ook leuk