Waarom renden er vandaag dino’s door de straten van Pamplona?

door admin
Waarom renden er vandaag dino's door de straten van Pamplona?

De ‘encierro’, zoals de stierenrennen worden genoemd, houdt in dat grote groepen met vooral jonge mannen achtervolgd door briesende stieren door de nauwe straatjes van het centrum van Pamplona rennen. Het eindpunt is de stierenarena, waar de stieren uiteindelijk voor een joelende menigte worden doodgestoken. 

Vandaag (dinsdag) renden er echter hele andere wezens door de straten van het stadscentrum. Aanhangers van PETA en AnimaNaturalis verkleed als dinosaurussen volgden de route van de ‘encierro’ in een ludieke actie. Ze wijzen erop dat de stierenrennen een uiterst wrede vorm van volksvermaak is. De groep vraagt ​​dat het feest, waarin elk (normaal) jaar 42 stieren worden gedood, opnieuw wordt uitgevonden met speelse en geweldloze activiteiten.

“Stierenrennen en stierengevechten vertegenwoordigen een minder verlichte tijd waarin mensen niet begrepen dat dieren ook pijn en angst voelen”, zegt PETA-vicepresident Mimi Bekhechi. “Deze wrede en archaïsche gebeurtenissen zouden de weg van de dinosauriërs moeten volgen. Daarom vraagt PETA ​​de burgemeester van Pamplona om actie te ondernemen en dit bloedbad naar de geschiedenisboeken te verwijzen, waar het thuishoort.

Volgens PETA hebben meer dan 125 Spaanse steden het kwellen en doden van stieren als amusement al verworpen. Sinds 2019 is het stierenvechten al met 42% afgenomen. Maar op festivals als San Fermin zijn de stieren nog steeds blootgesteld aan verwarring en terreur en is het risico op letsel nog voor ze worden afgeslacht groot. Ze botsen tegen barrières of muren, vallen en kunnen hun benen breken.

In 2021 bood PETA de burgemeester van Pamplona €298.000 aan om het jaarlijkse stierengevecht te annuleren, een aanbod dat nog steeds staat.

PETA, wiens slogan gedeeltelijk luidt dat “dieren niet van ons zijn om te gebruiken voor amusement”, verzet zich tegen speciesisme, een suprematisch wereldbeeld. 

San Fermín 2022

De jaarfeesten van Pamplona worden gehouden van 6 tot 14 juli. Het is het eerste jaar sinds het uitbreken van de coronapandemie dat de feesten op normale wijze worden gevierd. Naast het stierenrennen, dat elke dag vanaf 7 juli vroeg in de ochtend plaatsvindt, zijn er veel andere evenementen georganiseerd, zoals muziekconcerten en andere optredens. 

Dit vind je misschien ook leuk