Expositie ‘Sorolla in het zwart’ toont donkerste palet van Spaanse schilder

door admin
Expositie ‘Sorolla in het zwart’ toont donkerste palet van Spaanse schilder

De tentoonstelling bestaat uit een selectie van 62 werken, waaronder nog niet eerder gepubliceerde werken uit particuliere collecties. De tentoonstelling is samengesteld door Carlos Reyero Hermosilla, hoogleraar kunstgeschiedenis en voormalig directeur van het Museum voor Schone Kunsten van Valencia. 

Weg van clichés

De werken uit de expositie ontkennen een groot deel van de kritische traditie rond Sorolla en stellen zo het cliché van de schilder van licht en kleur ter discussie. ‘Sorolla in het zwart’ gaat ook in op de esthetische en culturele waardering van zwart en grijs in de schilderkunst en nodigt ons uit na te denken over ‘de confrontatie met zwart, zijn betekenissen, waarden of zielssuggesties in verband met de poëtica van de kunstenaar’. De tentoonstelling toont aan dat zwart, het antithese van kleur, ‘notoir’ aanwezig was in Sorolla’s palet gedurende zijn hele carrière.  

Spaanse traditie

Het gebruik van zwart in zijn werk komt voort uit de Spaanse picturale traditie om ‘een element van expressiviteit te worden dat hij herinterpreteerde als een kleur die de moderniteit van zijn tijd en haar sobere elegantie vertaalt’. Dit idee, dat het fundament vormt van het verhaal van de tentoonstelling, wordt ingedeeld aan de hand van vier thematische afdelingen: ‘Harmonieën in zwart en grijs’, ‘Symbolisch zwart’, ‘Zwart en donkere oppervlakken’ en, tenslotte, ‘Monochromie’. 

Zorgvuldige selectie

De tentoonstelling bestaat uit een zorgvuldige selectie van 62 werken, waarvan de meeste (42) afkomstig zijn uit de collecties van het Museo Sorolla en de Fundación Museo Sorolla. Dertien werken zijn afkomstig uit particuliere collecties, waarvan sommige nog niet zijn gepubliceerd, en nog eens zeven zijn afkomstig uit het Museo Nacional del Prado, de Banco de España en het Museo de Málaga. 

Van het totale aantal werken zijn er 41 schilderijen, waaronder de portretten ‘Retrato Manuel Bartolomé Cossío’ (1908), dat voor het eerst sinds tientallen jaren in Spanje te zien is, en ‘Retrato de Juan Antonio García del Castillo’ (1887), dat onlangs door het Ministerie van Cultuur en Sport is aangekocht voor het Sorolla-museum. Opmerkelijk is het werk S.M. La Reina María Cristina. Estudio para La Regencia (1903-1905), dat onlangs werd gerestaureerd voor de tentoonstelling. De tentoonstelling wordt gecompleteerd door een tekening, een gouache, 17 foto’s, een album en een boek, die samen de over te brengen ideeën in hun context plaatsen.

Dit vind je misschien ook leuk