Hoe komt een boeddhistische tempel in Huesca terecht?

door admin
Hoe komt een boeddhistische tempel in Huesca terecht?

In Panillo in het noorden van de provincie Huesca vindt je een compleet boeddhistisch tempelcomplex waar echte Tibetaanse monniken de scepter zwaaien. Je kunt het bewonderen als uitstapje, maar je kunt er ook voor je rust naar toe.

De oorsprong van het centrum

Het boeddhistische centrum heet Dag Shang Kagyu. Het complex wordt bewoond door heuse Tibetaanse monniken. De oorsprong van de tempel ligt in de jaren 60. Een aantal Spanjaarden met interesse in het boeddhisme reist naar Frankrijk om daar kennis te maken met monnik Kyabje Kalu Rinpoché. Daarnaast bezoeken ze  een aantal boeddhistische centra die in dat land zijn gesticht.

Jaren later in 1980, vragen de Spanjaarden de monnik in Frankrijk om hen te helpen bij het oprichten van een centrum in Spanje. De volgelingen van Rinpoché starten vervolgens een zoektocht naar de beste plek daarvoor. Die moet stil zijn, ver weg van grote steden en omringd door mooie natuur. Deze ideale combinatie vinden ze in de voorlopers van de Pyreneeën in Aragon. In 1984 besluiten ze definitief om daar hun tempel te bouwen. Volgens het nieuwsblad El Diario komen wordt heeft deze inmiddels meer dan 15.000 bezoekers per jaar.

Hoe ziet het complex er uit?

De tempel heeft 108 stoepa’s. Dat zijn boeddhistische bouwwerken gemaakt om relikwieën in te bewaren. Daarnaast vind je er een gebedsmolen, een kaarsenhuis, meerdere fonteinen en diverse prachtige beeldhouwwerken. Naast het centrum is op het terrein ook een ruimte voor langdurige individuele en groepsretraites.

Yoga en meditatie

De monniken organiseren dagelijks tal van activiteiten en cursussen. Zo kun je er terecht voor “puya’s”. Dit zijn Tibetaanse boeddhistische rituelen om Boeddha te bedanken. Een onderdeel ervan is het mediteren. Ook verzorgen ze yoga- en chi kun-sessies, lichamelijke oefeningen die verband houden met de Chinese geneeskunde.

De tempel bezoeken

Naast als lid deel te nemen aan de tempelrituelen kunt je ook de tempel gewoon bezoeken als toerist. Je komt dan meer te weten over de geschiedenis van de tempel en de leer van de monniken. De toegang bedraagt 3 euro. Hiervoor hebt je toegang tot het hele terrein en de hoofdtempel. De binnenste tempelzaal en de molen kun je alleen bewonderen door een begeleide rondleiding. Die moet je vooraf aan je bezoek reserveren.

Hoe kom je bij het Dag Shang Kagyu Boeddhistisch Centrum?

Het boeddhistisch centrum ligt aan de A-22, twee kilometer ten noorden van het dorp Panillo in de provincie Huesca.

Dit vind je misschien ook leuk