Nieuwe app moet zeegrasvelden aan Costa Blanca beschermen

door admin
Nieuwe app moet zeegrasvelden aan Costa Blanca beschermen

Omdat een hectare Posidonia volgens onderzoek vijf keer meer zuurstof oplevert dan één hectare bos in de Amazone is het belang van bescherming van deze zeeweiden groot. Ze worden niet voor niets de ‘longen van de Middellandse Zee’ genoemd.

De gratis app is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Fundación Oceanogràfic en het Mediterrane Fonds van Banca March en de Ciudad de las Artes y Ciencias. Via de app is het voor bestuurders van plezierjachten makkelijker te achterhalen waar die zeegrasvelden, ook wel bekend als Neptunus-gras, zich bevinden. Zo kunnen ze dan besluiten verder te varen om voor anker te gaan en voorkomen dat ze met hun zware ankers de kwetsbare natuurlijke habitat schade toebrengen. 

Posidonia Project

Tijdens de presentatie van de applicatie ‘Posidonia Project’, deze woensdag in Xàbia, benadrukte Iñigo Colomo, verantwoordelijke voor het beheer van het Mediterrane Fonds, dat de applicatie “gebruikers zal helpen om verantwoord door de wateren van de Marina Alta te navigeren”.

De app ‘Projecte Posidonia’ informeert nautische gebruikers over de aanwezigheid van posidonia-weiden op de zeebodem van Dénia, Xàbia, Poble Nou de Benitaxell, Teulada-Moraira, Benissa en Calp. Het gaat om een gebied van 9.500 hectare van weiden die onder het netwerk van mariene Natura 2000 ruimtes vallen. Deze zijn van grote waarde voor de biodiversiteit in de Middellandse Zee. 

De applicatie werkt met geolocatietechnologie. Zo wordt de boot geïdentificeerd wanneer deze zich in een gebied met Posidonia-velden bevindt. Vervolgens ontvangt de gebruiker van de app een melding op zijn telefoon waarin hij wordt gewaarschuwd voor het verbod om in de betreffende zone voor anker te gaan. 

De app bevat ook de sectie ‘Ocean wiki’, een nieuwssectie met relevante informatie over onderzeese bossen en de regelgeving met betrekking tot deze gebieden en een handleiding met goede praktijken om ze te beschermen.

Neptunusgras

De regio Valencia heeft na de Balearen het op een na grootste oppervlak van Posidonia-weiden in de Spaanse Middellandse Zee. 76% van dit Neptunusgras ligt in de regio Alicante. De actie zal een zeer belangrijke referentie vormen om de evolutie van deze weiden te volgen. Ze zijn door de EU als een prioritaire habitat erkend. 

Zeegrasvelden vormen de kweekplaats voor organismen zoals zee-egels, zeeslakken en plantenetende vissen. Er leven ruim vierhonderd soorten zeeplanten en duizend zeedieren van, in en rond de zeegrasvelden. Veel van die zeedieren spelen een belangrijke rol in de lokale gastronomie op de eilanden en in de landen rond de Middellandse Zee. 

Bekijk ook: Onderwater oerwoud in de Middellandse Zee bedreigd

Neptunusgras neemt CO2 op en geeft er zuurstof voor terug. Daarnaast biedt het gras bescherming aan honderden vissoorten. Omdat het in ondiep water groeit, helpt het bovendien tegen erosie van de stranden. Posidonia spoelt regelmatig aan op de stranden in de vorm van ballen. Onderzoekers troffen in deze ballen plastic deeltjes aan en concludeerden in 2021 dat Neptunusgras helpt bij het zuiveren van het zeewater door plastic te filteren.

Dit vind je misschien ook leuk