Waarom is er een tekort aan ijsblokjes in de Spaanse supermarkten?

door admin
Waarom is er een tekort aan ijsblokjes in de Spaanse supermarkten?

Supermarkten, bars of restaurants in Spanje kampen al enkele dagen met een tekort aan dit broodnodige product tijdens de derde hittegolf van dit zomerseizoen. Wat is de reden voor het gebrek aan ijsvoorziening?

De krant 20Minutos schrijft dat de stijging van de energieprijs in de afgelopen maanden, de stijging van de prijzen op algemeen niveau en de grote vraag deze zomer de belangrijkste factoren zijn achter dit probleem.

Toegenomen vraag door extreme hitte

Producenten en distributeurs starten al met het opslaan van het ijs voor de zomer tijdens de eerste maanden van het jaar. Sergio del Moral, werkzaam bij een grote ijsblokjes-distributeur legt aan de krant La Vanguardia uit dat het tekort mogelijk te wijten is aan de stijging van de energieprijs.

“Omdat fabrieken de kosten niet kon stabiliseren om het ijs tegen de gebruikelijke marktprijs te kunnen verkopen, hebben ze de productie stopgezet. En dat merken we pas nu in de zomer. De voorspelling is dat er in augustus geen ijs zal zijn”, aldus Del Moral.

Daarbij heeft de extreme hitte van de afgelopen weken geleid tot een toename van de vraag naar dit product in supermarkten. Prijsstijgingen zijn hiervan het gevolg, zoals ook bij andere basisproducten is gebeurd.

Tekorten voorkomen door beperken hoeveelheid ijs per klant

De Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) geeft aan dat huishoudens dit jaar meer dan 830 euro extra aan etenswaren zullen moeten betalen. Nu zou ook de prijs van ijs aanzienlijk kunnen stijgen vanwege het gebrek aan aanbod. Zozeer zelfs dat sommige supermarkten hebben besloten de afname van ijsverpakkingen per klant te beperken om tekorten te voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk