Door haai gedode dolfijn in Galicië wekt verbazing onder experts

door admin
Door haai gedode dolfijn in Galicië wekt verbazing onder experts

Toch is die optie nu uitgesloten. Want orka’s eten volgens de experts vis en geen andere zeezoogdieren. De dolfijn was gebeten in het onderste deel van zijn lichaam, onder de mond.

Bekijk ook: Nu ook haaien gespot bij de stranden van Galicië

Vanuit het onderzoekscentrum voor zeezoogdieren Cemma wordt dit verduidelijkt door de coördinator. Zijn afdeling besteedt speciale aandacht aan de aanwezigheid van orka’s bij de Galicische kust. In een “uitzonderlijk geval zou een orka een dolfijn kunnen bijten, maar dat is zeer onwaarschijnlijk” zegt een van de onderzoekers in Faro de Vigo.

Na zorgvuldige bestudering van de foto’s concluderen ze dat “de beten mogelijk zijn veroorzaakt door haaien, maar pas nadat de dolfijn al dood was”. 

Bekijk ook: Nieuw incident met orka’s in Spanje en schip varend onder Nederlandse vlag

Ze denken hierbij aan blauwe haaien, die vooral in deze tijd van het jaar veel voorkomen, ook in de riviermondingen. “Als blauwe haaien al bijten hebben ze de neiging om in de kaken en het genitale gebied te bijten, zoals het geval zou zijn geweest”, aldus de onderzoeker. 

“Het gaat om kleine, cirkelvormige beten die haaien achterlaten, zoals te zien is op de afbeeldingen”, aldus Cemma. Het is niet de eerste keer dat dolfijnen zijn gebeten door haaien aan de Galicische kust. Zo schreef Faro de Vigo in 2019 al over een aangevallen dolfijn voor de kust van Rias Baixas die mogelijk was aangevallen door haaien. Toen mensen van een expeditieschip de dolfijn aan boord brachten om te achterhalen wat er was gebeurd, zagen ze dat hij was aangevallen door een haai.  

Dit vind je misschien ook leuk