Hoe een mislukte restauratie onbeduidend Spaans stadje op de kaart zette

door admin
Hoe een mislukte restauratie onbeduidend Spaans stadje op de kaart zette

Zonder toestemming werd deze waardevolle muurschildering ‘geretoucheerd’ door Cecilia Giménez, een tachtigjarige inwoonster van dit stadje in Aragón met slechts 5.000 inwoners. Nu is het gewijzigde werk een bron van inkomsten en een toeristische attractie.

Het Ecce Homo-fresco werd in 1930 gemaakt door de schilder Elías García voor de Borja-parochie. Door het verstrijken van de tijd en het gebrek aan conservering van het werk, verslechterde de muurschildering. Geconfronteerd met deze situatie besloot Cecilia, een plaatselijke parochiaan, om zelf de restauratie van het fresco op zich te nemen.

De vrouw, momenteel 91 jaar oud, probeerde het schilderij verschillende keren te retoucheren, maar de vochtigheid van de plaats bemoeilijkte de taak. Cecilia bleef het proberen tot de dag dat ze de stad moest verlaten om te genieten van een IMSERSO-ouderenreis, waardoor de recent toegevoegde pigmenten konden drogen. Het resultaat was een totale vervorming van het originele fresco.

Lees ook: Vernielster Ecce Homo wil geld zien

De nieuwe versie van Ecce Homo werd al snel het belangrijkste gespreksonderwerp in de stad en haalde zelfs het internationale nieuws. Men poogde erachter te komen wie het originele werk had ‘vernield’. Nadat Cecilia de feiten had toegegeven, bereikte het verhaal de journalisten, die massaal naar Borja begonnen toe te stromen.

Wereldwijd fenomeen 

Dankzij die aandacht in de media begonnen duizenden mensen dagelijks naar de kerk van Borja te gaan nadat ze het nieuws hadden gehoord. De gemeenteraad handelde snel en richtte een stichting op om de toegang van toeristen tot de tempel te beheren en rekende drie euro per persoon. De krant El Diario.es stelt dat in deze tien jaar meer dan 300.000 bezoekers het stadje hebben bezocht.

Bekijk ook: Glaasje Ecce Homo wijn?

Hoewel de bezoekersaantallen in de loop van de tijd afnemen, levert de kaartverkoop momenteel meer dan 40.000 euro per jaar op. De inkomsten gaan naar het onderhoud van het heiligdom. Bovendien zijn er twee gidsen aangesteld die Cecilia’s werk laten zien. Tot slot gaat een deel van de inkomsten naar hulp aan ouderen zonder middelen in het dorp. 

Dit vind je misschien ook leuk