Deelregering Andalusië wil stierenvechten beschermen met speciaal decreet

door admin
Deelregering Andalusië wil stierenvechten beschermen met speciaal decreet

De regering, onder leiding van Juanma Moreno, zal de oprichting van zowel een netwerk van stierenvechtgemeenten als de Andalusische prijzen voor stierenvechten bevorderen door middel van een decreet. 

Het initiatief, dat zaterdag midden in het stierenvechtseizoen in de stad Ronda in Málaga werd aangekondigd, is ontstaan met het doel de feesten te beschermen tegen politieke en institutionele aanvallen en ook tegen de moeilijkheden die de sector ondervindt ten gevolge van de door de pandemie veroorzaakte crisis. 

Noch de plaats, noch het tijdstip van de bekendmaking werden aan het toeval overgelaten, aangezien deze niet alleen plaatsvond in de Zuid-Spaanse stad Ronda, met een sterke traditie op het gebied van stierengevechten, maar ook op dezelfde dag als een van de traditionele stierengevechten. Met deze ‘staatsgreep’ wilde de Andalusische regering – waarvan verschillende leden zaterdag het stierengevecht bijwoonden – haar uitdrukkelijke steun betuigen aan dit ‘Fiesta Nacional’.

Het nieuwe netwerk van gemeenten zal dienen als steun om de stierenvechtcultuur te bevorderen en te verspreiden en om de integriteit van de stierenvechtevenementen in Andalusië te waarborgen, aldus de regering. Bovendien zal het de programmering en ontwikkeling mogelijk maken van culturele en sociale activiteiten in verband met de feesten, alsmede het stimuleren van wetenschappelijke, culturele en economische aangelegenheden, steeds in overeenstemming met de aard en de capaciteit van de verschillende gemeenten, zo preciseerde hij.

Ereprijzen

Met betrekking tot de prijzen zei Antonio Sanz dat het gaat om ereprijzen die bedoeld zijn om personen of rechtspersonen, zowel openbare als particuliere, nationale of buitenlandse, te onderscheiden die op een of andere manier hebben uitgeblonken op de verschillende artistieke en culturele gebieden van het stierenvechten. Er komen verschillende categorieën.

‘Wij werken aan een decreet dat voor de eerste keer stierenvechtprijzen zal toekennen’ die verschillende aspecten van het stierenvechten universum erkennen, aldus de woordvoerder van de Andalusische regering. Daarmee ‘willen we elk jaar de aandacht vestigen op de figuren of initiatieven die opvallen voor de promotie van het stierenvechten,’ voegde hij eraan toe.

Dit vind je misschien ook leuk