Storm Hermine houdt flink huis op de Canarische Eilanden

door admin
Storm Hermine houdt flink huis op de Canarische Eilanden

Honderden incidenten zijn al gemeld, waaronder afgesloten wegen, stroomstoringen, geschrapte vluchten en overstromingen. Dit, terwijl het ergste volgens meteorologen nog moet komen. Het alarmnummer 112 werd tussen 6 uur zondagochtend en 15 uur in de middag liefst 3.556 keer gebeld. Hiervan waren 2.130 telefoontjes afkomstig van de provincie Las Palmas en de resterende 1.426 van de westelijk gelegen eilanden. 

Van alle meldingen betroffen 826 verzoeken om technische ondersteuning; 467 waren gerelateerd aan veiligheid en 111 telefoontjes werden gepleegd omdat de bellers directe hulp nodig hadden bij een ongeluk. Rond 12 uur was het het drukst bij het noodnummer.

Afgesloten wegen 

Vanwege een groot aantal door de regens en aardverschuivingen onbegaanbaar geworden wegen, hebben de autoriteiten van de eilanden burgers dringend verzocht zich niet te verplaatsen en vooral binnen te blijven. De toegang tot Puerto de La Cruz via de weg TF-31 is afgesloten vanwege een ondergelopen tunnel. 

Stroomstoringen vonden plaats in de gemeentes La Laguna en Tacoronte op Tenerife en in de gemeente Telde op Gran Canaria. 

Recordhoeveelheden neerslag

Op Tenerife zijn de gemeentes Güímar en Candelaria het meest getroffen door de wolkbreuken. In de eerste viel 98 liter per vierkante meter en in Candelaria plenste 93,4 liter neer volgens weerinstituut Aemet. In Las Palmas de Gran Canaria viel 91,6 liter per vierkante meter. 

De tropische depressie heeft nu al gezorgd voor een recordhoeveelheid neerslag binnen 24 uur op de zes meetstations van de Canarische Eilanden. Het heeft er in september nog nooit zoveel geregend als het zaterdag heeft gedaan volgens Aemet. 

Code rood

Omdat de neerslag naar verwachting zondagavond en -nacht heviger wordt heeft Aemet ook de eilanden El Hierro, het oosten van La Palma en het zuiden van Gran Canaria code rood gegeven. Dat is het maximale alarm en wijst op extreem risico bij het uitvoeren van normale dagelijkse bezigheden. Voor de andere delen van de genoemde eilanden en de overige eilanden geldt code oranje (belangrijk risico).

200 vluchten getroffen

Volgens Aena zijn tussen zaterdag en zondag ongeveer 200 vluchten getroffen door de regen op de acht luchthavens van de Canarische archipel. Concreet zijn deze zaterdag 79 vluchten geannuleerd en nog eens 30 omgeleid, terwijl er op zondag al 82 annuleringen en 3 omleidingen zijn.
De meest recente voorspelling van de meteorologen van Aemet zeggen dat het oosten van de eilanden La Palma, Tenerife en Gran Canaria nog de grootste hoeveelheden regen kunnen verwachten in de komende uren. Toch wijst Aemet erop dat de situatie “potentieel zeer ongunstig” is in de hele archipel”.
Hermine is niet langer een tropische cycloon
 Het National Hurricane Centre (NHC), de instantie die verantwoordelijk is voor het monitoren van tropische cyclonen in de Noord-Atlantische Oceaan, heeft gemeld dat Hermine niet langer een tropische cycloon is. Wel zal het de komende uren op de Canarische Eilanden “zwaar blijven regenen”. 

Dit vind je misschien ook leuk