Overheid Spanje breidt doelgroep Imserso-seniorenreizen uit

door admin
Overheid Spanje breidt doelgroep Imserso-seniorenreizen uit

Deze aankondiging deed minister Ione Belarra van Sociale Rechten en Agenda 2030 op maandag. De Imserso-pakketreizen worden al jaren door de Spaanse overheid gesubsidieerd en zijn bedoeld voor weduwen/weduwnaars boven de 55 jaar en voor (gepensioneerde) senioren ouder dan 65 jaar.

Seniorenreizen te boeken voor alle Spanjaarden

In het verleden hebben diverse seniorenverenigingen hierop aangedrongen bij de Spaanse regering maar is er niet eerder gehoor aan gegeven. Tot voor kort moesten deelnemers van het programma voldoen aan de eerdergenoemde leeftijdsgrens én bijdragen aan de sociale zekerheid in Spanje. Dat kon alleen als men woonachtig was in Spanje. Vanaf heden is dat niet meer het geval.

De keuze om de doelgroep voor de Imserso seniorenreizen uit te breiden is gemaakt omdat dit een belangrijke bijdrage levert aan het gezonder ouder worden. “Tot dit primaire doel moeten alle burgers toegang hebben, ongeacht hun woonplaats,” aldus minister Belarra.

Campagne Imserso volledig van start na pandemie

In juni begon opnieuw de informatieve campagne van de Imserso seniorenreizen na ruim twee jaar nauwelijks activiteit door de coronapandemie. Vorig jaar werden er na de pandemie ook reizen gepland, maar niet met de volumes zoals voor het coronatijdperk. Afgelopen juni ontvingen zo’n 4 miljoen senioren een brief of uitnodiging met het aanbod voor het komende seizoen.

Hoewel het programma weer volledig van start is gegaan, zijn er in 2023 wel minder plaatsen beschikbaar. Voor deze pakketreizen zijn er voor volgend jaar 813.000 plaatsen gereserveerd, zo’n 3.000 minder dan dit jaar. De duur van de gemiddelde reis wordt wel een stukje langer. In 2022 was het gemiddelde verblijf 7,5 dag, volgend jaar zal dat iets langer zijn dan 8 dagen.

Kritiek op lage prijzen na inflatie

De prijzen voor de Imserso-pakketreizen liggen tussen de 115 en 405 euro per persoon, afhankelijk van de regio waar men naartoe gaat. Vanuit de hotelsector kwam er wel kritiek op het feit dat de prijzen voor de Imserso-reizen niet zijn verhoogd terwijl Spanje te maken heeft met een hoge inflatie en de kosten voor hotels hoger zijn geworden. Ondanks dit gegeven doen er komend seizoen weer 300 hotels mee aan het programma.

Dit vind je misschien ook leuk