Spanje is eregast op ’s werelds grootste boekenbeurs in Frankfurt

door admin
Spanje is eregast op 's werelds grootste boekenbeurs in Frankfurt

De opening van de boekenbeurs in het Duitse Frankfurt markeert voor het Spaanse koningspaar het eind van het driedaagse staatsbezoek aan Duitsland. Het is een bezoek dat bedoeld is om de diepe genegenheid tussen Spanje en Duitsland, twee bevriende landen die verenigd zijn door hun sterke betrokkenheid bij het Europese project, te bevestigen.

Bekijk ook: Wat zijn de populairste steden in de Spaanse literatuur?

Na twee jaar gebukt te gaan onder de coronapandemie, is de boekenbeurs in Frankfurt am Main onder grotendeels normale omstandigheden van start gegaan. Spanje is dit jaar het officiële gastland. Daarom waren koning Felipe VI en zijn vrouw Letizia uitgenodigd. 31 jaar geleden was Spanje voor het laatst eregast op de Boekenbeurs. De Spaanse vorst benadrukte dat het een voorrecht was om hier weer te zijn.

Erepaviljoen ‘Sparkling Creativity’

Jaarlijks krijgt de eregast van de Boekenbeurs 2.000 vierkante meter ruimte om de eigen literaire industrie tot leven te brengen. Spanje doet dat dit jaar op een veelzijdige en vooruitstrevende wijze. Onder het motto “Sparkling Creativity” presenteert het land het volledige scala van zijn literaire werk: naar verwachting zullen ongeveer 100 auteurs hun nieuwe boeken persoonlijk presenteren in Frankfurt en andere steden.

In het erepaviljoen zijn microfoons die kleurrijke beelden maken van gesproken woorden. Robots die een oneindig gedicht schrijven. Een enorm scherm waar de beweging van voorbijlopende mensen een levend kunstwerk wordt. Een printer die geschreven tekst leesbaar maakt voor blinden. Het motto ‘Sparkling Creativity’ eer aan doend, wil Spanje in het Eregast Paviljoen bewijzen dat er geen gebrek is aan creativiteit in het land.

Bekijk ook: 2021 was een historisch goed jaar voor Spaanse boekhandel

“We willen de creativiteit van onze auteurs en iedereen die in de boekenindustrie werkt eren”, legt María José Gálvez uit. Zij is algemeen directeur voor boeken en leesbevordering bij het Spaanse Ministerie van Cultuur. 

Het erepaviljoen als “place to be”

Het erepaviljoen moet een “place to be” zijn, zegt projectmanager Marco. Het biedt ruimte om te vertoeven, maar ook om te socializen en te lezen. Dat laatste komt in de vorm van een buisvormige schuimsculptuur waar bezoekers op kunnen zitten. Leesmateriaal is te vinden met een selectie van meer dan 600 Spaanse boeken op een lange plank ernaast.

De mens centraal

“Het was belangrijk voor ons dat de mens centraal stond bij het ontwerp”, legt Rocío Pina uit van het architectuur- en ontwerpbureau ENORME in Madrid, dat samen met de Spaanse ontwerpteams Vitamin en twopoints het ontwerp van het erepaviljoen op zich nam.
Ook duurzaamheid was belangrijk. Pina benadrukt dat alle gebruikte materialen volledig recyclebaar zijn. 

De Frankfurter Buchmesse verwacht 4.000 exposanten uit 95 landen. Het eindigt aanstaande zondag met de uitreiking van de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel aan de Oekraïense schrijver Serhiy Zhadan.

Dit vind je misschien ook leuk