Donkere schaduw van corruptie achtervolgt burgemeester van Marbella

door admin
Donkere schaduw van corruptie achtervolgt burgemeester van Marbella

Sinds elDiario.es op 23 oktober de vervolging onthulde van Angeles Muñoz’ stiefzoon en echtgenoot wegens lidmaatschap van een Zweedse criminele drugsorganisatie en witwaspraktijken, komen er steeds meer compromitterende details over de omvangrijke zaak naar buiten. 

Hiermee wordt Angeles Muñoz, die sinds 2007, en met een pauze van 2015 tot 2017, de scepter over de Zuid-Spaanse badplaats zwaait en senator is van de Partido Popular, in verband gebracht met corruptie. Zelf benadrukt Muñoz steeds dat de vervolging van haar Zweedse man en stiefzoon bij de nationale rechtbank geen verband houdt met de gemeenteraad of met haarzelf als burgemeester. 

Echtgenoot gedagvaard

Inmiddels heeft de rechter van de nationale rechtbank (Audiencia Nacional) haar echtgenoot, de Zweed Lars Gunnar Broberg, gedagvaard voor een rechtszitting. Hij wordt er, net als zijn zoon, van verdacht actuef betrokken te zijn geweest bij de witwaspraktijken van de Zweedse Mocro Maffia. 

Het belangrijkste argument voor het vermoeden van de betrokkenheid van vader Broberg is, zo heeft de krant Nius bevestigd, een opname van een telefoongesprek tussen hem en zijn zoon. Hierin waarschuwt de echtgenoot van de burgemeester van Marbella zijn zoon “dat de telefoons die hij gebruikt worden afgetapt door de politie”. Die opname geeft volgens de rechercheurs “een idee van de contacten op hoog niveau binnen justitie en politie die Lars Broberg zou moeten hebben om kennis te hebben van dergelijke feiten.”

Een ander opmerkelijk feit dat volgens Nius.es de aandacht van de rechercheurs trok, is dat vader en zoon vervolgens allebei gebruik zijn gaan maken van beveiligde en in Estland geregistreerd mobiele telefoonnummers. Het toestel van Lars Broberg werd regelmatig opgenomen door zijn vrouw de burgemeester. “Meestal is degene die aan de telefoon komt zijn vrouw, Ángeles Muños”, staat in het onderzoek. Dit bracht de gerechtelijke politie ertoe te bevestigen dat zowel de burgemeester als haar partner wisten dat Joakim Broberg, een van de hoofdverdachten in de zaak, “beveiligingstelefoons” gebruikte.

Stiefzoon als brein achter criminele organisatie

Het vermeende brein achter die criminele organisatie is Joakim, de zoon van Broberg en stiefzoon van de burgemeester. De organisatie wordt ervan verdacht grote hoeveelheden verdovende middelen uit Marokko via Spanje naar de Scandinavische landen en voornamelijk Zweden te vervoeren. Joakim zou enkele van zijn 19 bedrijven – voornamelijk gerelateerd aan vastgoed – in dienst hebben gesteld van witwaspraktijken. Hij en zijn vader zouden minstens aan twee witwasoperaties hebben meegedaan. 

Stiefzoon maakte gebruik van nauwe banden met burgemeester

In de woorden van rechter Manuel García Castellón, faciliteerde Joakim “ontmoetingen met mensen die openbare functies vervullen of invloed uitoefenen op bepaalde functionarissen.” Zijn nauwe banden met Marbella’s burgemeester zouden hem hierbij goed van pas zijn gekomen. Die gebruikte hij voor persoonlijk gewin. Dat baseert de poitie op basis van de onderschepte telefoontjes

Joakim’s vader, Lars werd in februari 2021 gearresteerd, maar werd zonder maatregelen vrijgelaten omdat hij niet in het misdaadregister voorkwam en vanwege zijn hoge leeftijd en zwakke gezondheidstoestand. Op dat moment werd zoon Joakim Broberg internationaal gezocht. In juli werd hij gearesteerd in Brazilië. 

Start onderzoek 

Het onderzoek in Spanje naar de wandelgangen van de Brobergs en de Zweedse drugsorganisatie begon in januari 2018 toen de Spaanse Nationale Rechtbank een verzoekbrief ontving van de Zweedse autoriteiten. De criminele organisatie bleek de Costa del Sol als basis te hebben. Bovendien bleken de echtgenoot en stiefzoon van Angeles Muñoz er deel van uit te maken. Dat bleek na maanden van intensieve werkdagen waarin de agenten dag en nacht de vermoedelijke criminelen schaduwden. Die waren zich totaal niet bewust van het feit dat ze in de gaten werden gehouden en werden afgeluisterd, dat hun bank- en commerciële transacties werden geanalyseerd. De kleinste details werden onderzocht om te achterhalen hoe dit vermeende criminele netwerk werkte, welke rol elk van zijn leden speelde en wat hun volgende stappen zouden zijn.

Op basis van het onderzoek werden uiteindelijk in februari 71 personen gearresteerd. 32 van hen zijn nu aangeklaagd. Het proces heeft van 14 tot 22 november plaatsgevonden. 

Bedrijf van Lars Broberg werd als dekmantel gebruikt

Het kantoor van Wasa Consulting, het bedrijf van vader Broberg in een winkelcentrum in Nueva Andalucia (Marbella) werd door zijn zoon Joakim Broberg gebruikt als dekmantel voor verschillende vastgoeddeals in het netwerk voor witwassen van geld.  Het ging om woningen in de meest exclusieve wijken van de Costa del Sol. Uit de strafzaak blijkt, volgens berichtgeving van elDiario.es, dat de complex ingerichte organisatie gericht op de bouw en verkoop van luxe wonigen in totaal 7.300.820 euro heeft witgewassen via vier operaties. In enkele daarvan participeerde ook vader Lars.

Rechterhand

Een Egyptenaar fungeerde daarbij als de rechterhand van de stiefzoon van de burgemeester van Marbella. Hij werd als boegbeeld en partner gebruikt om onder meer 250.000 euro wit te wassen door de aankoop van panden voor restaurants op de Plaza de Toros en andere vastgoedinvesteringen waarmee anderhalf miljoen euro werd witgewassen.

Geld en goederen ter waarde van 55 miljoen in beslag genomen

Bij de grootschalige operatie onder de naam ‘Mueble Candinav’ werden uiteindelijk 30 kunstwerken, 1,7 ton hasj, 500 kilo marihuana, 55.000 opioïde eenheden, 23 kilo amfetaminen, 20 vuurwapens, 500.000 euro aan cash, 1,8 miljoen euro op bankrekeningen in belastingparadijzen, bitcoins ter waarde van 15.000 euro, 3 boten, 15 luxe horloges, 64 woningen en 30 auto’s in beslag genomen. Op nog eens 23 andere luxe wagens werd beslag beslag gelegd. Het totale volume van geld en goederen bedraagt 55 miljoen euro.

Verhuisbedrijf

Ook werd duidelijk dat het Zweedse verhuisbedrijf Roslagen Europa Transport met vestigingen in San Pedro en Alicante betrokken was bij het drugstransport van Spanje naar Zweden. Bovendien wordt in verband met deze operatie ook een bloedige reeks van afrekeningen onderzocht. 

Contact met een van de gevaarlijkste criminelen van Zweden

Onder de gearresteerden was Chiab Lamouri, een drugsbaron uit Stockholm die wordt gezien als een van de gevaarlijkste criminelen van Zweden. In september 2018 zag de geïnfiltreerde politie hoe drie Zweedse burgers met een marginale staat van dienst op luchthaven El Prat in Barcelona waren geland. Daar hadden ze een ontmoeting met Joakim Broberg. Een van hen was Chihab Lamouri die tienersoldaten in dienst had voor de drugshandel en meer dan drie moorden op zijn naam heeft staan. Momenteel zit hij een straf uit in Zweden.

Politieagent en voormalige lijfwacht burgemeester

Onder de beklaagden bevindt zich ook een lokale politieagent uit Marbella. Volgens de aanklacht zou deze voor de politie bestemde informatie hebben doorgespeeld aan Joakim Broberg in ruil voor geld. Die politieagent zou eerder deel hebben uitgemaakt van het team van lijfwachten van de burgemeester van Marbella.  

Politieke vervolging

Hoe meer details naar buiten komen, hoe dieper de burgemeester van een gemeente in de problemen komt. Angeles Muñoz blijft volhouden dat ze er niets mee te maken heeft. Ze claimt dat het gaat om een vervolging van haar persoon door haar politieke tegenstanders. De volgende lokale verkiezingen van mei 2023 naderen immers met rasse schreden. 

Verhoging van vermogen

Een week geleden publiceerde de krant El País dat Angeles Muñoz haar vermogensverklaring voor de Senaat heeft geactualiseerd nadat haar man en stiefzoon werden vervolgd. Een PP-wethouder meldde daarop dat de burgemeester van 50% eigenaar van drie bedrijven naar 100% eigenaarschap is gegaan. Hetzelfde heeft zij ook gedaan met een in 2005 verworven huis in Zweden dat helemaal van haar is geworden.

In haar vorige aangifte in 2019, gaf zij aan dat zij slechts de helft van het pand bezat. De vermogens- en inkomensverklaring van de senator bevat andere gegevens die ze in 2019 wel heeft gerapporteerd. Het komt er volgens elDiario.es op neer dat de burgemeester van Marbella meer dan 12 miljoen aan activa heeft vergaard na drie decennia in de politiek.

Notarieel verzoek 

Op dinsdag meldde elDiario.es een notarieel verzoek van Angeles Muñoz in de hoedanigheid van vertegenwoordiger van de gemeente Marbella te hebben ontvangen. Hierin wordt geëist dat de krant alle gepubliceerde e-mails die als basis dienden voor de compromitterende berichtgeving verstrekt en haar bronnen prijsgeeft. Bovendien wordt de krant verzocht alle tot nu toe gepubliceerde informatie op basis van die e-mails te verwijderen. Als elDiario.es geen gehoor geeft aan het verzoek, dreigt een aanklacht wegens openbaarmaking van geheimen. De krant schrijft in een reactie dat “hoeveel ze ook dreigt, de burgemeester gaat ons niet het zwijgen opleggen”. 

Wie is Angeles Muñoz

Ángeles Muñoz, geboren in Córdoba en arts van beroep, is betrokken bij de politiek sinds 1995, het jaar waarin ze begon te werken als plaatsvervangend loco-burgemeester van de gemeenteraad van Benahavís, de rijkste gemeente in de provincie Málaga en grenzend aan Marbella. Daarvoor werkte Muñoz als arts in het Carlos Haya-ziekenhuis en minstens zeven jaar in de stad San Pedro Alcántara in Marbella.

Een jaar nadat zij de sprong maar de politiek had gemaakt, werd Muñoz verkozen tot PP-afgevaardigde in het Andalusische parlement en in 1997 benoemd tot algemeen directeur van migratiebeheer bij het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken. 

Muñoz werd in 2003 verkozen tot gemeenteraadslid in de laatste fase aan de macht van de Grupo Independiente Liberal (GIL) onder leiding van de beruchte Jesus Gil. GIL had tot 2006 een opeenvolging van burgemeesters: Julián Muñoz, Marisol Yagüe en Tomás Reñones. De regering ontbond uiteindelijk de gemeente na de omvangrijke Malaya-corruptieschandaal

Muñoz werd in 2007 burgemeester van Marbella. Sindsdien is zij in functie gebleven, met uitzondering van een pauze tussen 2015 en 2017. Toen bereikte de PSOE het bestuurspluche dankzij een coalitieovereenkomst met drie andere politieke partijen (IU, Costas del Sol sí se puede en Opción Sampedreña). Na een motie van afkeuring kreeg de Partido Popular in 2017 het burgemeesterschap over de Zuid-Spaanse badplaats weer terug. 

Dit vind je misschien ook leuk