Tornado in Marbella: veel schade en een lichtgewonde in Marbella

door admin
Tornado in Marbella: veel schade en een lichtgewonde in Marbella

Het bleek te gaan om een kortstondige, zeer hevige wervelwind die over de Zuid-Spaanse badplaats raasde. Net ten oosten van het centrum bij het ziekenhuis Costa del Sol veroorzaakte het fenomeen schade en een lichtgewonde. De brandweer moest uitrukken om weggewaaide items te verwijderen. Bomen waaiden om, glas aan de voorgevel van het ziekenhuis ging aan diggelen en bouwmaterialen vlogen in het rond.

Een van de losgeslagen rubberen isolatieplaten raakte een werknemer van het ziekenhuis die een kleine hoofdwond opliep. Verder zijn geen meldingen gemaakt van persoonlijke schade. Getuigen vertellen aan lokale media dat het fenomeen minder dan een minuut heeft geduurd maar “alles vloog rond”. 

Stroomuitval

Gedurende de namiddag viel de stroom in Marbella verschillende keren uit. Zeven elektriciëns zijn aan het werk om de stroomvoorziening weer te herstellen. 

Kleine, kortstondige tornado

Jesús Riesco, directeur van Aemet in Málaga laat weten in de krant SUR dat gezien de schade tot nu toe de tornado is in te delen in de categorie F0 tot F1. Hij benadrukte dat het om een zeer voorbarige classificering gaat en dat men in afwachting is van een meer gedetailleerde analyse. Wel is duidelijk dat het om een zeer kleine, kortdurende tornado ging die ook slechts een zeer klein gebied heeft geraakt. 

“Het is een fenomeen dat op deze schaal onmogelijk te voorspellen is. Het treedt op in situaties van hevige Atlantische stormen met een matige instabiliteit. Het verschijnsel komt doorgaans frequenter voor in onbevolkte gebieden of boven zee, waar het amper nauwelijks wordt opgemerkt. Ditmaal vond de tornado plaats boven Marbella en dat is een ander verhaal. 

Zie hier en hier beelden van de tornado.

Door de stortregens en harde wind zijn verder in de stad ook bomen omgewaaid en takken afgebroken. Twaalf brandweerlieden in twee autos zijn samen met acht snoeiers om deze te verwijderen. Gelukkig is er geen persoonlijk letsel te betreuren, hoewel verschillende grote stammen en takken op gepakeerde auto’s zijn gevallen en schade hebben aangericht. De wind heeft ook enkele afvalcontainers een paar meters meters verplaatst en onder meer geparkeerde motorfietsen omvergeworpen.

Autoriteiten waarschuwen voor ophopingen van water vanwege de grote hoeveelheid regen die in slechts enkele minuten is gevallen. Die zorgden vooral in Nueva Andalucía voor problemen. 

Aemet heeft tot dinsdagochtend code oranje geactiveerd voor hevige regens in de provincie Málaga met name langs de westkust en in de Guadalhorce-vallei. 

De hele week regen voorspeld in Malaga

Na een dinsdagochtend met naar verwachting in de hele provincie regen, is het woensdag minder bewolkt met slechts enkele buien. Voor donderdag en vrijdag speelt neerslag echter opnieuw de hoofdrol.

Tot zondag verwacht Aemet een opeenvolging van fronten die met tussenpozen in de hele provincie water zullen achterlaten. Zo wordt donderdag de hele dag regen verwacht met een kans van 100% tot de middag, en tussen 90% en 100% tot vrijdagochtend 12.00 uur.

Op vrijdag 9 december blijft het regenen, al worden de buien naarmate de dag vordert, zwakker. 

Dit vind je misschien ook leuk