
Vooral de kinderen in Spanje kijken vaak uit naar dit feest. Tijdens Driekoningen krijgen de kids vaak veel cadeaus én hebben alle Spanjaarden op 6 januari een vrije dag. Toch zal deze editie van Driekoningen extra speciaal aanvoelen; na twee jaar beperkingen vanwege de pandemie zullen de parades op 5 januari en de vieringen op 6 januari weer voelen als normaal.
Spaanse gemeentes laten beperkingen los en herstellen tradities
Zo liet de gemeente van Madrid al weten voor 2,5 ton aan snoepgoed te hebben ingekocht om uit te delen tijdens de parade. De snoepjes zijn dit jaar glutenvrij en de papiertjes zijn biologisch afbreekbaar. Ook Barcelona gaat er dit jaar vol voor. De drie koningen zullen op de dubbeldekker door de stad gaan en ze zullen worden gevolgd door zo’n 1.200 mensen die helpen bij het uitdelen van maar liefst 7 ton aan snoepgoed.
Andere gemeentebesturen uit diverse regio’s in Spanje, zoals Galicië, Cantabrië, Valencia en Murcia laten weten dat ze de traditionele optochten terug laten komen. Er zal geen sprake zijn van beperkingen met betrekking tot het aantal bezoekers. Er zal volop eten en drinken worden uitgedeeld en beschikbaar zijn. Ook zullen de drie koningen, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, gewoon rondlopen en toegankelijk zijn voor het publiek.
Wat viert Spanje tijdens Driekoningen precies?
De drie koningen (of wijzen) zijn Melchior, Caspar en Balthazar. Net als de Sinterklaastraditie in Nederland, nemen deze drie koningen cadeautjes mee voor de kinderen die lief zijn geweest. Volgens oude verhalen krijgen stoute kinderen daarentegen zwarte steenkooltjes, dat voor deze gelegenheid wordt gemaakt van suiker.
Volgens de traditie schrijven kinderen in een brief welke cadeautjes ze graag willen hebben en waarom ze deze verdiend hebben. Deze brief geven ze dan zelf tijdens de intocht van de drie koningen op 5 januari of in de dagen voorafgaand aan de parade. Op de avond van de vijfde worden de straten gevuld met families die de drie koningen inhalen tijdens de parade, de ‘Cabalgata de Reyes’ genaamd. Met fantastisch versierde praalwagens worden de koningen onthaald en worden er kleine cadeautjes en snoepgoed uitgedeeld.
Na het bekijken van de parade gaan de kinderen naar bed en wachten ze vol spanning op de drie koningen die ‘s nachts langskomen en is het de vraag welke cadeaus ze voor hen hebben meegebracht. De cadeaus worden, net als bij Sinterklaas, achtergelaten in de schoenen van de kinderen. De kinderen zetten daarentegen water en brood klaar bij de vensterbank voor de kamelen die de drie koningen van huis naar huis begeleiden.
De dag waar de kinderen het meest naar uitkijken is dan vaak 6 januari omdat het dan eindelijk tijd is om te kijken welke cadeaus ze hebben gekregen. Omdat deze dag is uitgeroepen tot een officiële feestdag, hebben alle Spanjaarden vrij en kunnen de kids de hele dag met hun speelgoed spelen.