Actrice Meryl Streep wint Prinses van Asturiëprijs voor de Kunst 2023

door admin
Actrice Meryl Streep wint Prinses van Asturiëprijs voor de Kunst 2023

De Prinses van Asturiëprijs (Premios Princesa de Asturias) is een prestigieuze internationale prijs die elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië wordt uitgereikt. De prijs markeert de start van de drieënveertigste editie van de Prinses van Asturië Awards. Deze nominatie werd voorgedragen door Pedro Almodóvar, winnaar van de prijs in 2006. In totaal deden 44 nominaties van 20 nationaliteiten mee in de strijd voor de prijs.

De Prinses van Asturiëprijs bestaat uit een beeldje van Joan Miró – een representatief symbool van de prijs -, een oorkonde, een onderscheidingsteken en een geldprijs van vijftigduizend euro. De prijs wordt toegekend voor ‘werk in de creatie, cultivering en verbetering van film, theater, dans, muziek, fotografie, schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en andere artistieke uitingen’.

Acteerlegende

Meryl Streep wordt beschouwd als een Hollywood-acteerlegende en een morele vaandeldrager tegen de aanvallen van extreemrechts.

En de prijzen bevestigen dat ze als een van de grootste actrices van deze tijd is. Naast de drie Oscars heeft ze talloze andere prijzen verdiend, waaronder drie Emmy’s; twee British Academy Film Awards. Als lid van de American Academy of Arts and Letters en Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres de France heeft Streep talrijke ereprijzen ontvangen. Bijvoorbeeld de César (Frankrijk, 2003), de Donostia op het filmfestival van San Sebastian (Spanje, 2008), de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn (Duitsland, 2012), de Stanley Kubrick Britannia (VK, 2015) en de Cecil B. DeMille Award (VS). DeMille (VS, 2017), onder andere, en kreeg de National Medal of Arts 2010 en de Presidential Medal of Freedom 2014.

Ze is vooral bekend om haar filmrollen, maar valt op door haar karakteristieke veelzijdigheid, die volgens critici gebaseerd is op haar buitengewone vermogen om een grote verscheidenheid aan personages te spelen en verschillende accenten weer te geven.

Het begon met zangles

Meryl Streep, geboren in Summit (VS) op 22 juni 1949, begon op twaalfjarige leeftijd met zanglessen, en op de middelbare school volgde ze acteerlessen. Afgestudeerd aan het Vassar College (1971) en de Yale School of Drama (1975), begon Streep haar carrière in de New Yorkse theaters en speelde in verschillende Broadway-producties, waaronder de heropvoering in 1977 van Anton Tsjechovs drama De Kersenboomgaard.

Record aantal prijzen

Ze heeft het record voor het aantal Oscarnominaties (21) en Golden Globe-nominaties (32) en is een van de slechts twee levende actrices die de Oscar drie keer heeft gewonnen. De eerste daarvan was voor Beste Bijrol voor ‘Kramer vs Kramer’ (1979), waarvoor ze ook de Golden Globe won.

Aan het begin van de jaren tachtig had ze haar eerste hoofdrollen, waarvoor ze bijzondere erkenning kreeg: ‘The French Lieutenant’s Woman’ (1981), waarvoor ze een BAFTA en een Golden Globe ontving. Die prijs kreeg ze ook voor ‘Sophie’s Choice’ (1982), die haar ook haar tweede Oscar opleverde.

Een overzicht van haar films

Haar rollen in films als ‘Out of Africa’ (1985) van S. Pollack, ‘Ironweed’ (1987) en ‘Evil Angels’ (1988), waarvoor ze in Cannes een prijs ontving, behoren tot haar beste prestaties van dat decennium. Verder speelde ze ook in ‘The Bridges of Madison County’ (1995), ‘Marvin’s Room’ (1996), ‘The Hours’ (2002), ‘The Devil Wears Prada’ (2006), ‘The Doubt’ (2008) (een met een Amerikaanse Screen Actors Guild bekroonde prestatie), de musical ‘Mamma mia! ‘ (2008) en ‘The Iron Lady’ (2011), in de rol van Margaret Thatcher, die haar, naast een Golden Globe en een BAFTA, haar derde Oscar opleverde.

Haar meest recente films zijn ‘Florence Foster Jenkins’ (2016), ‘The Post’ (The Pentagon Papers, 2017), ‘Little Women’ 2019), ‘Let Them All Talk’ (2020) en ‘Don’t Look Up’ (2021).

Vrouwenrechten en gendergelijkheid

Als filantroop en toegewijd aan de verdediging van vrouwenrechten en gendergelijkheid is ze lid van de adviesraad van de organisatie Equality Now en in 2018 werkte ze mee aan de documentaire ‘This Changes Everything’, over genderdiscriminatie in Hollywood.

Dit vind je misschien ook leuk