
Volgens Borja Díaz, onderzoeker aan het Instituut voor Erfgoed en Geesteswetenschappen van de Universiteit van Zaragoza en een van de leiders van de opgraving, gaat het om een groot, architectonisch complex plein. Dit plein is omgeven door portieken en bevat een reeks ruimtes die mogelijk een commerciële functie hadden.
ADVERTENTIE
Onbekende Romeinse stad op deze locatie
De onderzoekers plaatsen het forum in El Burgo de Ebro in het laatste derde deel van de 2e eeuw voor Christus. Dat valt samen met de stichting van een Romeinse stad op deze locatie. De naam daarvan is overigens onbekend. De stad had een korte levensduur, aangezien deze waarschijnlijk op gewelddadige wijze werd vernietigd tijdens de Sertoriaanse Oorlogen in de 1e eeuw voor Christus.
"Deze tragische gebeurtenis heeft het een sleutellocatie gemaakt voor kennis over de Romeinse aanwezigheid in het binnenland van het Iberisch schiereiland, net na de nederlaag van de Celtiberians in Numancia", zegt Borja Díaz.
De ontdekking van dit oude Romeinse forum kan de kennis over de introductie van Romeinse architectuur in Hispania tijdens de vroege veroveringstijden aanvullen en ook veranderen.
Vindplaats La cabañeta is cultureel erfgoed
De opgravingen in La Cabañeta werden deze maand juli hervat na een onderbreking van tien jaar. Ze werden geleid door Borja Díaz en archeoloog Alberto Mayayo, en werden bijgewoond door universiteitsstudenten en vrijwilligers.
Het systematische werk op de site, gecategoriseerd als een cultureel erfgoed, begon in het begin van de jaren 2000 dankzij de inspanningen van archeoloog Antonio Ferreruela Gonzalvo en professor José Antonio Mínguez Morales van de Universiteit van Valladolid.
Opslaggebouw en openbare baden
Eerdere opgravingscampagnes onthulden de resten van een opmerkelijk opslaggebouw, waarschijnlijk gebruikt als het hoofdkwartier van een vereniging van Italische kooplieden, evenals openbare baden vergezeld van een grote palaestra, beschouwd als een van de best bewaarde Romeinse thermale sets uit de Republikeinse tijd in het hele westelijke Middellandse Zeegebied.
Een Romeins forum was in een Romeinse stad het centrale marktplein. Op het forum werd gehandeld en werden justitiële en officiële burgerlijke bijeenkomsten gehouden.
Lees ook: Unieke prehistorische ontdekking gedaan in Atapuerca