
Door de jaren heen werd 'el sol de Miró', zoals het logo vaak werd genoemd, gebruikt met slogans als 'Everything under the sun', 'You deserve Spain', 'I need Spain', 'Visit Spain', 'Smile you are in Spain' en 'Spain is different'.
ADVERTENTIE
De meeste logo's of beeldmerken uit de jaren 80 en daarvoor zijn ofwel verdwenen of aangepast aan moderne esthetische normen. Desondanks blijft de creatie van Miró ongewijzigd. En niet zonder reden: Niet elk land heeft een logo dat een kunstwerk is van de hand van een van de belangrijkste schilders van de 20e eeuw.
'Gebakken ei van Miró'
Slechts één keer kwam het bestaansrecht van het logo in het geding. Toen in 1996 de regering van de Partido Popular aantrad, wilde de minister van Handel en Toerisme het logo vervangen. Hij zag het als een erfgoed van de tegenpartij, de socialisten. Door meerdere - en hogere - instanties werd deze poging gelukkig in de kiem gesmoord. Door criticasters werd het ontwerp, toen slechts 13 jaar oud, spottend het "gebakken ei van Miró" genoemd.
Het was echter de socialistische minister Enrique Barón die het logo er bij de Spaanse premier en de Ministerraad door kreeg als toeristisch symbool van Spanje.
Logo positief voor imago van Spanje
Nu, 40 jaar later, is het moeilijk te geloven dat dit iconische logo ooit controversieel was. Zoals journalist Sarah Baker opmerkte in een New York Times-artikel uit 2003: dankzij Miró's logo werd Spanje niet langer enkel geassocieerd met Franco, de burgeroorlog en Don Quichot, maar ook met wijn (zoals Rioja), cinema (zoals Almodóvar) en kunst (Miró zelf).
Het nieuwe aan het logo was het abstracte ontwerp van Miró het land Spanje vertegenwoordigde. Het logo is zo invloedrijk geweest dat andere landen, waaronder Polen, Kroatië en Turkije, vergelijkbare abstracte ontwerpen kozen voor hun toeristische campagnes.
Gratis "voor de koning en de regering"
Maar het creëren van dit tijdloze beeldmerk ging niet zonder uitdagingen. Aanvankelijk reageerden de drie grootste kunstenaars van Spanje - Dalí, Miró en Tapiès - niet op de oproep om een logo te ontwerpen. Het was de Mallorcaanse uitgever Pere Serra die de weg effende voor de samenwerking met Miró. Uiteindelijk ging de schilder akkoord om het logo gratis te ontwerpen met de woorden: “Voor de Koning en de regering, alles gratis.”
Het logo van Spanje, nog steeds in gebruik in alle campagnes van het Spaanse Verkeersbureau Turespaña, blijft een symbool dat trots en traditie oproept, terwijl het ook het moderne en dynamische karakter van Spanje belichaamt. De viering van de 40e verjaardag van het logo is een herinnering aan de tijdloze schoonheid en kracht van design en kunst.
Over Joan Miró
De in 1893 in Barcelona geboren Joan Miró was een Catalaanse schilder, beeldhouwer en keramist die wordt beschouwd als een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw. Zijn werk is eclectisch en combineert elementen van het fauvisme, kubisme en abstracte kunst. Hij gebruikt heldere kleuren, biomorfe vormen en een persoonlijk symbolensysteem. In de jaren 20 van de vorige eeuw leefde Miró in Parijs en werd hij een belangrijk figuur in de surrealistsisch beweging. Hij staat bekend om de vernieuwende technieken die hij toepaste en zijn experimenten met verschillende materialen en technieken.
De erfenis van de Catalaanse schilder op de moderne kunst is enorm. Een hele generatie kunstenaars raakte in de ban van zijjn werk dat te vinden is in musea en collecties over de hele wereld. In Barcelona wordt zijn nalatenschap gevierd in de Fundació Joan Miró, een museum gewijd aan zijn leven en werk.