
De Madrileense had nooit gedacht dat ze geitenhoedster zou worden in een berggebied boven Madrid. Ze had altijd in de stad gewoond, maar de liefde bracht haar ergens anders naartoe. In 2015 leerde ze haar partner David kennen. Ze kochten samen vijf geitjes en begonnen zo met extensieve begrazing om het berggebied in de Sierra Norte van Madrid te helpen herstellen. Vandaag de dag runt Clara het project Entrelobas in haar eentje. Inmiddels heeft ze een kudde van 130 geiten en vier honden die haar kudde beschermen tegen wolven.
Virtueel omheiningssysteem
Het project Entrelobas is innovatief omdat Clara een digitaal virtueel omheiningssysteem gebruikt dat fysieke hekken overbodig maakt. Bovendien bespaart dit systeem haar veel tijd. Hoeden is een tijdrovend en eenzaam beroep, met dit systeem kan ze op afstand werken en houdt ze meer tijd over voor haar dochters en andere zaken. Clara laat aan de krant El Diario op haar mobiele telefoon een kaart zien met allemaal puntjes erop, dit zijn haar geiten. Via de app kan ze een gebied aftekenen; een virtuele omheining. Als een geit de virtuele omheining nadert, klinkt er een piepje uit de halsband en verplaatst de geit zich weer. De halsband werkt op zonne-energie en doet het dus altijd. Ook weet ze ten allen tijden waar de geiten zijn, want er zit een GPS-sensor in de halsband.
Meer tijd over
Clara houdt met dit innovatieve systeem meer tijd over, ze kan nu elke avond met haar hele gezin eten, iets wat voorheen onmogelijk was. Ze zou graag haar eigen kaasmakerij hebben en nu heeft ze genoeg tijd om de verbouwing van het pand tot kaasmakerij te begeleiden. Ze vindt het belangrijk dat steeds meer mensen de stap naar extensieve veeteelt willen zetten. Doordat het werk zo tijdrovend is, zijn er nog maar weinig van dit soort bedrijven over. Voor zover de innovatieve geitenhoedster weet, heeft zij momenteel de grootste extensieve, ecologisch beheerde geitenkudde die je op afstand kunt hoeden. Ze hoopt dat er meer bedrijven zullen komen, nu het werk op deze manier minder tijd in beslag neemt.
Prijs van de Europese Commissie
Clara heeft de prijs gewonnen omdat haar geiten een belangrijke rol spelen bij het herstel van het berggebied en het voorkomen van branden. De geiten eten Cistus, een plant die heel brandbaar is als je deze ongecontroleerd laat groeien. Geiten zijn de enige dieren die onbeperkte hoeveelheden lingine kunnen eten. Lingine is een stof die in hout voorkomt. Met hun menu bevorderen het herstel van de biodiversiteit in het gebied. Door het grazen van de geiten wordt de groei van deze plant gecontroleerd, het gebied verandert in meer grasland en het herstel zorgt zo voor meer diversiteit.
Teamwork
Clara leidt de hele operatie van haar project, maar ze doet het niet in haar eentje. Eerst werkte ze samen met de brandpreventiedienst van de gemeenschap van Madrid die een strook grond voor haar vrijmaakte. De geiten gingen vervolgens verder. Door het grazen hielden ze de paden vrij en controleerden ze de groei. Het hele gebied omvat 95 hectare grond en is eigendom van particulieren die dit gebied verwaarloosd hebben.
Veel universiteiten en onderzoekscentra hebben interesse getoond in Clara’s project en hebben monsters genomen om te zien hoe de kwaliteit van de aarde verbetert. Zoals het er nu uitziet zal de vochtigheid in de grond steeds hoger worden. De grond zal meer zuurstof bevatten en meer CO2 kunnen opnemen. Zo kan het gebied weer de biodiversiteit van vroeger krijgen.
Wolven
“De wolf had zich verstopt tussen de struiken, ik had nog nooit een wolf gezien en dacht daarom dat het de hond van de buren was. Ik riep hem, maar hij reageerde niet. Toen ik thuiskwam liet mijn man een foto van een wolf zien en ik herkende hem meteen. Er was in geen 50 jaar meer een wolf gezien in dit gebied. Door het herstel van de grond is het nu weer aantrekkelijk voor de wolf om hier te leven. Daarom heb ik de honden aangeschaft om mijn geiten te beschermen. Sindsdien heb ik geen wolf meer gezien.”, vertelt Clara. De wolven hebben wel aangevallen bij buren met een fysieke omheining. Clara kon hen dus vertellen dat haar waakhonden de wolven bij haar kudde weghouden.
Lees ook: Nederlandse stichting wil 'leeg Spanje' teruggeven aan de natuur