
Deze dag, een initiatief van de Spaanse Confederatie van Boekhandelsgilden en -verenigingen (CEGAL), is een eerbetoon aan de unieke charme van boekhandels en biedt een kans om het traditionele ritueel van door boeken te bladeren en ze te kopen in een fysieke winkel te herbeleven.
ADVERTENTIE
Waarom op 11 november?
De keuze voor 11 november als 'Día de las Librerías' is niet geheel duidelijk, maar de traditie begon in 2011 op 11-11-2011. Sindsdien wordt deze dag jaarlijks gevierd. Vaak met een scala aan activiteiten die gericht zijn op het stimuleren van lokale boekhandels, vooral onafhankelijke winkels.
Belangrijk voor kleine boekhandels
In het tijdperk van online boekverkoop en grote spelers als Amazon is deze dag van bijzonder belang voor kleinere boekhandels. Het benadrukt de cruciale rol die zij spelen in gemeenschappen en onderstreept het belang van het behoud van deze essentiële type winkels in het stads- en dorpsleven.
Activiteiten door heel Spanje
Van Madrid tot Zaragoza en van Valencia tot Bilbao organiseerden boekwinkels door het hele land een verscheidenheid aan activiteiten. In Madrid vonden evenementen plaats in boekwinkels plaats zoals boekpresentaties, auteursbezoeken, signeersessies en lezingen of speciale evenementen voor kinderen en jongeren. Daarnaast waren er verhaalsessies, meet & greets met auteurs en speciale aanbiedingen in vele boekhandels.
Boekenmarkt in Spanje
Volgens de laatste gegevens van het onderzoek Book Market in Spain 2022 is er sprake van een jaarlijkse groei van 1,1%. Deze positieve trend wordt weerspiegeld in de vraag naar verschillende genres, waarbij strips en graphic novels het populairst zijn (30% van de omzet), gevolgd door fictie (29%), fictie voor kinderen en jongvolwassenen (28%) en geïllustreerde boeken ( 4%). De markt ziet ook een aanzienlijk aantal nieuwe titels, vooral in het fictiegenre.
Boekwinkels blijven de belangrijkste bron van boekverkoop in Spanje en hebben een omzetstijging van 5% ervaren ten opzichte van 2013. Vooral Madrid heeft in 2022 een omzetstijging van 7% gezien ten opzichte van het voorgaande jaar.
Het onderzoek geeft ook aan dat de waarde van boeken in Europa een vergelijkbare trend volgt als die in Spanje. Landen als België, Nederland en Frankrijk hebben sinds 2019 een stijging in de waarde van boeken gezien. In Spanje bedraagt het groeipercentage 1,1%. Vooruitkijkend verwacht het onderzoek dat de Spaanse boekenmarkt qua groei stabiel zal blijven.
Lezen in Spanje
De Barometer van lees- en boekaankoopgewoonten in Spanje 2022, opgesteld door de Federatie van Uitgevers (FGEE), laat zien dat “er nog steeds een aanzienlijk aantal” Spanjaarden is die nooit of bijna nooit lezen (35,2%). Opgegeven redenen hiervoor zijn onder meer tijdgebrek, gebrek aan interesse of het voorrang geven aan het kijken van series of films. Ook geeft bijna een derde van de Spanjaarden aan dat zij hun vrije tijd liever besteden aan ander vermaak dan lezen. Ze wandelen liever of rusten uit.