BTW-verhoging ramp voor cultureel Spanje

door admin
BTW-verhoging ramp voor cultureel Spanje

Het publiek zou volgens het rapport van de federatie van theater- en dansgezelschappen (FAETEDA) sindsdien met een derde zijn afgenomen. In de vier maanden na de verhoging zouden al 1,8 miljoen minder bezoekers naar voorstellingen zijn gekomen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit kost de sector volgens het rapport zo’n 600 banen.

De verhoging van 17 procent kwam hard aan in de sector die het al moeilijk had als gevolg van herhaaldelijke bezuinigingsrondes van de verschillende overheden. Bovendien kwam er steeds minder sponsorgeld uit het bedrijfsleven als gevolg van de economische crisis.

Gerenommeerde theaters

Niet alleen rondreizende theatergezelschappen hebben het moeilijker doordat ze afhankelijk zijn van gemeentelijke budgetten, ook gerenommeerde theaters in grote steden hebben het zwaar. Zo schrapte Teatro Real in Madrid Mozart’s opera De Toverfluit, die gepland stond voor aankomende zomer. De voorstelling pastte niet meer binnen het jaarbudget daat met een derde naar beneden ging.

Het operahuis in Barcelona, Gran Teatro de Liceu verkortte het seizoen met 2 maanden om de kosten te verlagen. Slechts internationale musical-successen als De Leeuwenkoning doen het nog goed en trekken volle zalen.

Wortels

Een theater in Bescano (Catalonië) bedacht iets ludieks om het BTW-tarief van 21 procent te omzeilen: mensen konden voorstellingen bekijken nadat ze een wortel hadden gekocht voor 13 euro. Omdat wortels gelden als basisvoedsel geldt een tarief van slechts 4 procent.

Dit vind je misschien ook leuk