Ophef rond miljoenen erfenis Spaanse koning op Zwitserse rekeningen

door admin
Ophef rond miljoenen erfenis Spaanse koning op Zwitserse rekeningen

De krant El Mundo publiceerde zondag de details over de erfenis van de vader van Juan Carlos die nooit koning is geworden en niet als erg rijk bekend stond. Maandag precies 20 jaar geleden stierf Don Juan en liet 1,1 miljard pesetas na aan zijn drie kinderen; Juan Carlos en zijn zusters Margarita en Pilar. 

De huidige koning zou zijn geadviseerd het geld niet terug te halen naar Spanje om vragen over de erfenis te voorkomen. Het ging in totaal 728,5 miljoen pesetas en 3 onroerend goedobjecten: een chalet in Puerta del Hierro in Madrid, een appartement in Estoril in Portugal en enkele kantoorruimtes in een gebouw aan de Gran Vía in Madrid.

De huidige waarde van hetgeen Juan Carlos destijds erfde ligt rond de 7,85 miljoen euro. Dit bedrag is verspreid over 3 Zwitserse rekeningen, 2 in Lausanne en 1 in Geneve.

Verontwaardiging

Het internet wordt overspoeld door verontwaardigde reacties van Spanjaarden. Er wordt gesuggereerd dat de koning de belasting zou ontduiken. Men vraagt zich eveneens af wat Juan Carlos deed met zoveel geld en hoe zijn vader aan zoveel geld kwam terwijl hij nooit de troon besteeg?

Vanuit het koningshuis is gereageerd met dat er niets geheimzinnigs aan het fortuin is en dat er altijd keurig belasting over werd betaald. Omdat het bedrag gewoon in het testament van don Juan stond opgenomen, is het ook bekend bij de Spaanse belastingdienst.

De linkse partij IU heeft al om uitleg van de Spaanse regering gevraagd over de erfenis. De nieuwe informatie komt in tijden dat de roep om het aftreden van Juan Carlos steeds groter wordt, naar aanleiding van diverse corruptieschandalen. 

Nóos, Bárcenas en Gürtel

Ten eerste is er de zaak Nóos, waarbij schoonzoon Iñaki Urdangarín ervan wordt verdacht miljoenen euro’s aan publiek geld te hebben weggesluisd, samen met zijn voormalig zakenpartner Diego Torres.

Bovendien zijn er nog twee andere corruptiezaken in onderzoek waarbij verdachten miljoenen euro’s voor de Spaanse fiscus verborgen hielden op rekeningen in Zwitserland. Het gaat hier om de zaak Bárcenas rond de schaduwboekhouding van de regerende partij Partido Popular. In de zaak Gürtel ontvingen politici grote sommen geld in ruil voor lucratieve contracten aan het bedrijfsleven.

Dit vind je misschien ook leuk