Rijksmuseum door Spaanse architecten in ere hersteld

door admin
Rijksmuseum door Spaanse architecten in ere hersteld

Vanaf 2003 werd het museum van Rembrandts Nachtwacht verbouwd. Het architectenduo Antonio Cruz (1948) en Antonio Ortiz (1947) werd gekozen via een Europese aanbesteding. Het duo had al veel ervaring met het verbouwen van oude gebouwen. 

Volgens het NRC is de toevoeging van Cruz en Ortiz aan het gebouw dat in 1885 werd ontworpen door architect Pierre Cuijpers, zeer duidelijk herkenbaar, maar ingetogen. De architecten hechtten bij hun werk veel waarde aan de routing en de lichthoven in het oude gebouw.

Sleuteloverdracht en opening

Afgelopen juli vond de sleuteloverdracht plaats, waarna begonnen kon worden met de inrichting van de 80 zalen met ruim 1 miljoen kunstvoorwerpen. Deze zijn deels opgeslagen geweest in depots.

Op 4 april was er een rondleiding door het vernieuwde museum voor internationale pers. Ruim 600 journalisten kwamen hier op af en maakten van het Nederlandse museum wereldnieuws. Directeur Wim Pijbes is gelukkig met jubelende recensies in onder meer de New York Times en de Financial Times. Een crew van de Engelse omroep BBC bracht alle details over de verbouwing in een reeks van live-televisieprogramma’s. 

Op zaterdag 13 april zal het Rijksmuseum officieel worden geopend door koningin Beatrix. Waarschijnlijk wordt dit haar laatste officiële handeling alvorens zij de troon overdraagt aan kroonprins Willem-Alexander.

De toegang voor volwassenen kost 15 euro. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar binnen. Kijk hier voor een foto-impressie.

Dit vind je misschien ook leuk