Schilderijen voelen in Museo del Prado

door admin
Schilderijen voelen in Museo del Prado

Zes meesterwerken werden geselecteerd voor deze speciale tentoonstelling. Schilderijen van Velazquez (La fragua de Vulcano), Goya (El Quitasol), El Greco (El caballero de la mano en el pecho), Da Vinci (La Gioconda), van der Hamen (Bodegón con alcachofas, flores y recipientes de vidrio) en van Correggio (Noli me tangere) zijn aangepast voor mensen met een visuele beperking. Hoewel de tentoonstelling in eerste instantie voor deze groep bedoeld is, blijken ook kinderen erg enthousiast te zijn over deze bijzondere manier van kunst ervaren.

Ontwikkeling van vijf jaar

De expositie is tot stand gekomen in een samenwerking van het Prado, la Fundación AXA en la ONCE. Het pionierswerk ontstond echter al vijf jaar geleden in het Museo de Bellas Artes van Bilbao. Sindsdien is er vijf jaar lang gewerkt aan het ontwikkelen van een speciale techniek om schilderijen geschikt te maken voor mensen met een visuele beperking. “De afbeelding moet goed worden bestudeerd en vervolgens moet worden geanalyseerd met hoeveel lagen en met welke texturen een replica kan worden gerealiseerd” zegt Ander Soriano van het museo de Bellas Artes en nauw bij dit proces betrokken was.

Portretten

Niet ieder schilderij is geschikt voor een dergelijke aanpassing. Een schilderij mag niet te groot zijn en niet te veel details bevatten. De replica moet groot genoeg zijn om met twee handen betast te worden. Een schilderij als Guernica van Picasso zou absoluut onmogelijk zijn voor dit project. Portretten lenen zich hier beter voor, niet alleen om technische redenen maar een afbeelding als een portret wordt door blinde museumbezoekers beter herkend.

Toegankelijkheid

Juan Torres is blind en leverde een bijdrage aan de totstandkoming van audiogids die bij de tentoonstelling hoort. Hij zegt over de tentoonstelling: “Het is enorm geslaagd, ik vind de texturen die je kunt voelen op de verschillende lagen van het schilderij heel mooi. Maar wat ik vooral erg goed vind, is dat de toegankelijkheid voor mensen met een beperking niet alleen met praktische oplossingen als verhoginkjes wordt gerealiseerd, maar dat op deze manier ook de kunst voor ons toegankelijk wordt. Dat is iets wat wij moeten missen, het enige wat we tot nu toe konden doen is het betasten van beeldhouwwerken. Het is een grandioze ontwikkeling om nu ook schilderijen te kunnen voelen”.

Hulpmiddelen

Voor de bezoeker met een visuele beperking is de begeleidende audiogids van groot belang. Via een koptelefoon hoort de bezoeker eerst een verhaal over het schilderij, waarna hij instructies krijgt hoe het kunstwerk het best benaderd kan worden. Ook zijn er begeleidende teksten in braille verkrijgbaar. Voor mensen zonder visuele handicap zijn er verduisterende brillen bij de tentoonstelling verkrijgbaar om ook hen op deze speciale manier van kunst te laten genieten. De tentoonstelling is tot 28 juni aanstaande geopend.

Dit vind je misschien ook leuk