Zeven Spaanse restaurants bij ’s werelds beste

door admin
Zeven Spaanse restaurants bij 's werelds beste

Daarnaast staan er nog eens zes andere Spaanse restaurants  in de lijst met de ‘The Worlds 50 Best‘ van het prestigieuze Britse magazine Restaurant.

Op de zesde plaats staat Mugaritz uit San Sebastián, op de dertiende plaats Asador Etxebarri Atxondo, op de zeventiende plaats Arzak uit San Sebastián, op de negentien staat Arzumendi uit Larrabetzu, op 39 Quique Dacost uit Denia en tot slot op 42 Tickets uit Barcelona met een nieuwe notering.

De volledige top tien is als volgt:

1. El Celler de Can Roca, Girona (Spanje)

2. Osteria Francescana, Modena (Italië)

3. Noma, Kopenhagen (Denemarken)

4. Central, Lima (Peru)

5. Eleven Madison Park, New York (USA)

6. Mugaritz, San Sebastián (Spanje)

7. Dinner by Heston Blumenthal, Londen (Engeland)

8. Narisawa, Tokyo (Japan)

9. D.O.M., Sao Paulo (Brazilië)

10. Gaggan, Bankok (Thailand)

Spanje’s beste restaurant wordt gerund door drie Catalaanse broers: Joan, Joseph en Jordi. De jury roemt het ‘gebruik van typisch Catalaanse ingrediënten en de verschillende bereidingswijzen die zorgen voor een smaakexplosie’.Zie de video voor meer informatie over de bijzondere culinaire ervaring die de broers bieden.

Lijst

Sinds 2002 worden de prijzen uitgereikt en er hebben in totaal vijf restaurants de titel als ’s werelds beste ontvangen, namelijk El Bulli van de Spaanse chef Ferran Adria in 2002 en opnieuw van 2006 tot 2009, het Californische restaurant French Laundry in 2003 en 2004, het Britse Fat Duck in 2005 en Noma al eerder van 2010 tot 2012 en tot slot El Celler de Can Roca in 2013 en nu weer in 2015.

Verdeling

Frankrijk verloor een hoop meldingen in de lijst met beste vijftig. Van de 29 van vorig jaar zijn er nu nog maar zeven over, maar geen haalde de top tien. Daarmee hebben Spanje en Frankrijk samen wel de meeste restaurants in de lijst.

Nederland had vorig jaar nog één vermelding met restaurant De Librije in Zwolle, maar deze zakte dit jaar van nummer 29 naar de 71e plaats. België heeft geen vermelding.

Arzumendi

Vorige maand werd het Baskische restaurant Azurmendi nog door honderden culinaire bloggers verkozen tot het beste restaurant van Europa in de vierde editie van de Top 100 Europa door het invloedrijke foodblog Opinionated About Dining (OAD). Vorig jaar kwam restaurant Azurmendi van chef Eneko Atxa binnen op nummer 19. Met de huidige nummer één positie stoot het Baskische restaurant ‘In de Wulf’ van chef Dranouter in België van de troon. Dit restaurant staat nu op de vierde plaats.

Dit vind je misschien ook leuk