Meer Spaanssprekenden in VS dan in Spanje

door admin
Meer Spaanssprekenden in VS dan in Spanje

In Mexico spreken 121 miljoen personen Spaans. In Amerika zijn 41 miljoen Spaanssprekenden. Hierbij komen nog de 11,5 miljoen tweetaligen die zowel het Spaans als Engels beheersen. Dit zijn vaak kinderen van Spaanssprekende immigranten. Alleen het Chinese Mandarijn is voor meer mensen de moedertaal. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek ‘El español, una lengua viva‘ dat werd gepubliceerd door het Cervantes Instituut.

Het Spaans zou het Chinees in aantallen kunnen voorbijstreven, zo wordt voorspeld in het onderzoek, aangezien het aantal mensen dat Chinees en Engels als moedertaal heeft aan het dalen is.

New Mexico

Binnen de VS wonen de meeste Spaanssprekende mensen in New Mexico (47%), gevolgd door Californië (38%), Texas (38%) en Arizona (30%). In New York zou zich 18% van de Spaanssprekenden bevinden. Na Mexico en de VS volgt Colombia met 48 miljoen Spaanssprekenden en dan Spanje zelf op de vierde plaats met 46 miljoen Spaanssprekenden.

VS land met meeste Spaanssprekenden 

In het onderzoek wordt het US Census Office aangehaald dat schat dat tegen 2050 Amerika 138 miljoen Spaanssprekenden telt. Dan zou het de grootste Spaanssprekende natie ter wereld zijn. Bijna eenderde van de bevolking zou dan het Spaans beheersen.

Moedertaal

Naar schatting zijn er 559 miljoen personen wereldwijd die de Spaanse taal spreken. Hieronder bevinden zich 470 miljoen personen met Spaans als moedertaal en de rest heeft Spaans als tweede taal of om een andere reden bijgeleerd.

Dit vind je misschien ook leuk