In Nederland gevestigde Spaanse kunstenares bij wereldtop

door admin
In Nederland gevestigde Spaanse kunstenares bij wereldtop

Volgend jaar september zal er een grote expositie worden geopend van haar werk in Cabellut’s geboorteplaats Barcelona. Deze is te zien in het museum Antonio Vila Casa, waar eerder exposities waren van andere wereldberoemde Spaanse kunstenaars zoals Miró, Dalí, Picasso en Tapiès. Voor Cabellut goed nieuws, want ze is internationaal veel beroemder dan in haar geboorteland. Dat is gek, schrijft de krant El Confidencial, want slechts twee Spaanse kunstenaars verkopen meer: Juan Muñoz en Miquel Barceló.

Vorig jaar november waren diverse schilderijen uit de serie ‘Black Tulip’ onderdeel van het staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima aan Japan. Afgelopen juni reisden nog schilderijen van Cabellut’s hand mee met de handelsmissie naar India.

Over Lita Cabellut

Cabellut beleefde in 2011 haar doorbraak toen het grootste deel van de tentoongestelde portretten van Coco Chanel al voor de opening van de expositie al waren verkocht. Portretten van beroemdheden zoals Marilyn Monroe, Frida Kahlo, Anne Frank, Billie Holiday, Charlie Chaplin en Federico Garcia Lorca, vallen op door een erg theatrale stijl die het gevolg is van de mix aan technieken en texturen waarmee Cabellut werkt. Dankzij deze mix komen de emoties en de strijd die de geportretteerden hebben doorgemaakt en die zichtbaar zijn op het gelaat op Cabellut’s schilderijen tot leven en trekken de toeschouwer als het ware het werk in.

Straatkind

Lita Cabellut bracht haar vroege jeugd door als straatkind in de wijk El Raval in Barcelona. Vanaf het moment dat ze op haar dertiende werd geadopteerd door een vermogende familie en werd meegenomen naar musea als het Prado in Madrid, sloeg ze aan het schilderen. Ze studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en woont en werkt nu in Den Haag.

Lees meer over deze intrigerende kunstenares op MeerSpanje.nl.

Dit vind je misschien ook leuk