Recordaantal bezoekers voor Bosch-tentoonstelling in Madrid

door admin
Recordaantal bezoekers voor Bosch-tentoonstelling in Madrid

In Madrid waren dertig werken van Bosch zelf en nog eens twintig van zijn volgers te zien. Met het beroemde drieluik “Tuin der lusten”, was de tentoonstelling in Madrid de grootste Bosch-tentoonstelling die ooit is gehouden. 

Bosch versus Velázquez

Het verbroken record van 583.206 bezoekers hoorde bij de tentoonstelling “Tesoros del Hermitage” uit 2011. Voor de grote Velázquez-tentoonstelling uit 1990 staan officieel 500.000 bezoekers geregistreerd. Het is echter mogelijk dat dit er veel meer waren, omdat in die tijd het bezoekersaantal niet nauwkeurig geregistreerd werd. Daarbij moet worden bedacht dat in 1990 de openingstijden veel minder ruim waren en er minder mensen naar het museum gingen als tegenwoordig het geval is. Het is dus mogelijk dat de Spaanse Velázquez het hier van de Nederlandse Bosch wint. Maar als het om de officiële cijfers gaat, is dé Spaanse blockbuster-tentoonstelling die van Jeroen Bosch. Miguel Zugaza, directeur van het Prado, is dan ook van mening dat een grote Bosch-tentoonstelling als deze de komende honderd jaar niet meer zal plaatsvinden. Het bij elkaar brengen van de werken van Bosch uit musea over de hele wereld heeft nogal wat voeten in aarde gehad.

Exclusieve Bosch-zaal in het Prado

Nu de tentoonstelling is afgelopen, heeft het Prado museumzaal 56A exclusief aan de werken van Jeroen Bosch gewijd. Voorheen was hier ook werk van Pieter Brueghel de oude en Joachim Patinir te zien. In de zaal zijn nu onder andere de “Tuin der lusten”, de “Hooiwagen”, de “Aanbidding der koningen” en de “Keisnijding” bij elkaar gebracht.

Visioenen van een genie

Van 13 februari tot 18 mei van dit jaar was in het Noordbrabants museum in Den Bosch de tentoonstelling “Jheronimus Bosch. Visioenen van een Genie” te zien. Ook in Nederland bezichtigde een recordaantal mensen het werk van Jeroen Bosch: het museum verkocht in drie maanden tijd 421.700 toegangskaarten.  

Lees ook: Prinses Beatrix opent expositie Jeroen Bosch in Prado en Spanje en Nederland eren Jeroen Bosch met grote tentoonstelling

Dit vind je misschien ook leuk