Norman Foster verzorgt uitbreiding Prado Museum

door admin
Norman Foster verzorgt uitbreiding Prado Museum

De 81-jarige Foster zal de Salón de Reinos uitbreiden en renoveren. Zijn voorstel werd volgens het museum gekozen omdat Foster het bestaande museum respecteert en waardeert, maar deze wel aan de huidige tijd aanpast. Er is 30 miljoen euro voor het project gereserveerd. Foster zei zich zeer vereerd te voelen om te mogen bijdragen aan deze volgende fase van uitbreiding van het Prado, zo schrijft El País.

Buen Retiro Paleis

De Salón de Reinos is onderdeel van het Buen Retiro Paleis. Dit fungeerde ooit als tweede verblijf voor de Spaanse koning Felipe IV. Het gebouw is ouder dan het Prado Museum zelf. Dit werd in 1819 geopend. Vorig jaar kocht het Prado het gebouw met het oog op de voorgenomen uitbreiding van expositieruimte.

Herstel zeventiende eeuws aspect

Het plan van Foster en Rubio is de zuidelijke facade te openen en er een enorm atrium van te maken. Dit zal bezoekers de indruk geven dat het gebouw semi-open is, terwijl wel de originele balkons behouden blijven. Een nieuw dak met zonnepanelen zorgt voor daglicht in de eronder gelegen expositiezalen. Foster’s intentie is om het zeventiende eeuwse barokke aspect van het gebouw te herstellen. Een ander opvallend aspect uit de plannen van Foster is het voorstel om voetgangersgebied te maken tussen Parque del Retiro tot de Paseo del Prado via de Calle de Felipe VI.

Verdiensten Foster

Foster werkte over de hele wereld. Verdiensten van hem zijn onder andere de Millennium Bridge in Londen, het wijnhuis Chateau Margaux in Frankrijk, luchthavens in Panama, Jordanië en Hong Kong en een renovatie van het Camp Nou stadion van FC Barcelona. Ook renoveerde Foster de metro in Bilbao, zodat de metrohaltes daar nu worden aangeduid met ‘fosteritos’. In Nederland ontwierp Foster het World Port Center in Rotterdam.

Prado Museum

Het Prado Museum geldt als een van de belangrijkste musea ter wereld. Het bezit kunst uit de veertiende tot en met de negentiende eeuw. Hieronder 5.000 tekeningen, 2.000 prenten, 1.000 munten en medailles, 2.000 toegepaste kunstvoorwerpen en 700 beelden. Grote namen zijn onder meer de Spaanse meesters El Greco, Diego Velázquez, Francisco Goya, Bartolomé Murillo en Francisco Zubarán. Daarnaast zijn er werken te zien van Jheronimo Bosch, Rembrandt, Peter Paul Rubens en Caravaggio.

Recordaantal bezoekers

Vorig jaar ontving het museum het recordaantal bezoekers van 2,6 miljoen personen. Dat was een stijging van 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Enkele belangrijke werken in het museum zijn sinds 2009 te zien via Google Earth. 

Dit vind je misschien ook leuk