Spanje viert op 6 december de 38e verjaardag Spaanse Grondwet

door admin
Spanje viert op 6 december de 38e verjaardag Spaanse Grondwet

Spanje viert de 38e verjaardag van de huidige Spaanse Grondwet. Deze vormde op 6 december 1978 het officiële voltooiing van de overgang van dictatuur naar democratie, de ‘transición’, een proces dat begon met de dood van generaal Francisco Franco op 20 november 1975. Met de handtekeningen op de nieuwe Grondwet kwam er een einde aan het decennialange regime onder dictator Francisco Franco en de daaropvolgende absolute monarchie onder koning Juan Carlos. Nieuw in de Grondwet van 1978 was een grote mate van zelfstandigheid voor de 17 Spaanse regio’s.

Onder druk

De 38e verjaardag van de Grondwet wordt gevierd op een moment dat de druk vanuit de autonome regio Catalonië steeds groter wordt. De regio wil losbreken van Spanje en als zelfstandige staat met een eigen grondwet verder gaan. Het proces is al jaren aan de gang en nationalistische Catalanen vinden dat ze als rijkste regio van Spanje via de belastingen teveel betalen en er te weinig voor terugkrijgen.  

Plechtigheden

Ondertussen wordt de Grondwet gevierd met officiële plechtigheden door het hele land. Vooral bij de centrale regering in Madrid en de autonome overheden in de regio’s. Op diverse plaatsen worden er militaire parades gehouden. De Spaanse koning houdt een speech. Veel plaatsen hebben activiteiten georganiseerd op hun Plaza de la Constitución. Kinderen krijgen op school extra geschiedenisles over de grondwet. Jaarlijks lezen een paar middelbare scholieren een stukje uit de grondwet voor in het Spaanse parlement.

Puente

Normaal begint op deze dag altijd de ‘Puente de Diciembre’. Een lang weekend omdat ook 8 december een nationale feestdag is. Dat is de ‘Día de la Inmaculada Concepción’. Dit jaar valt de dag van de grondwet echter op dinsdag en de andere vrije dag op donderdag en wordt er geen officiële puente aan vastgeknoopt. Dat betekent dus een lekkere onregelmatige week.

Dit vind je misschien ook leuk