Mercado Central in Valencia bestaat honderd jaar

door admin
Mercado Central in Valencia bestaat honderd jaar

Het indrukwekkende bouwwerk van smeedijzer, keramiek en glas is niet alleen de grootste én oudste overdekte markt van Europa, maar vooral een lust voor het oog: meer dan vierhonderd marktstalletjes met verse producten zijn te vinden in deze prachtige markt, gebouwd in art nouveau-stijl.

Beroemd

De markt heeft niet alleen een aantrekkingskracht op toeristen, ook de Spaanse auteur Manuel Vicent schreef erover in zijn roman ‘Tranvía a la Malvarrosa’ (De tram naar Malvarossa) en het wereldberoemde Italiaanse modehuis Prada organiseerde er in 2007 een privéfeest waar onder andere Demi Moore en Ashton Kutcher de schoonheid van de markt bewonderden. 

Eerste steen in 1916

Met een oppervlakte van meer dan achtduizend vierkante meter was de bouw van de markt ruim honderd jaar geleden een kostbaar en langdurig project. Al in 1881 werd besloten dat de markt er moest komen, maar de uiteindelijke opening liet nog 47 jaar op zich wachten. In 1910 werden in opdracht van de gemeente Valencia verschillende ontwerpen ingediend. Het project werd uiteindelijk gerealiseerd door de Valenciaanse architecten Enrique Viedma en Ángel Romaní. In 1916 legde de Spaanse koning Alfonso XIII de eerste steen: daarom vieren de Spanjaarden in 2016 het honderdjarig bestaan van de markt.

Symbool voor Valenciaanse economie

Het project omvatte voor die tijd uiterst moderne elementen zoals een ondergrondse parkeergarage voor het lossen van de marktwaar. De Mercado Central werd een symbool voor de manier waarop de Valenciaanse bourgeoisie hun economie moderniseerde. “De markt was als een toonbank voor alles wat de stad Valencia te bieden had. De grandeur van de koepel reflecteert de kwaliteit van de koopwaar die eronder wordt aangeboden” zegt de Spaanse kunsthistoricus Daniel Benito. Volgens hem is de Mercado Central, samen met la Lonja de la Seda (voormalig hoofdkwartier van de zijdehandel) en de Iglesia de Sant Joan een van de belangrijkste architectonische hoogstandjes van Valencia.

Dit vind je misschien ook leuk