Plaza de España wordt groene oase in centrum Madrid

door admin
Plaza de España wordt groene oase in centrum Madrid

De werkzaamheden voor de make-over van de Plaza de España zullen aan het eind van dit jaar nog van start gaan. Bij de duizenden bomen die het plein gaan sieren worden ook olijfbomen en magnolia’s geplaatst. Het standbeeld van Don Quichot zal worden gedraaid, met de voorkant richting de Gran Vía en het Edificio España. Het beeld zal worden omringd door een strook water met sproei-installaties. Er zal meer ruimte komen op het plein voor voetgangers.

Groener, toegankelijker, duurzamer

De fase van het project waarin de bewoners van Madrid konden stemmen over een ontwerp heeft 1,1 miljoen euro gekost. Een van de belangrijkste veranderingen van het project dat met ruim 52% van de stemmen als winnaar uit de bus kwam, is de grote hoeveelheid bomen die op het plein zelf en in de aangrenzende straten geplaatst gaan worden. Meer groen en minder auto’s is het thema van het design dat de stad groener, toegankelijker en duurzamer moet maken. Er zal een grote groene zone komen met aanzienlijk meer ruimte voor voetgangers en fietsers die de Plaza de España verbindt met de Sabatini-tuinen en de Tempel van Debod. Rondom het Edificio España zullen verschillende beeldhouwwerken geplaatst worden.

De meerderheid van de Madrilenen boven de 16 jaar die een stem uitbracht (dat zijn er 2,7 miljoen), verkoos het winnende project boven de andere finalist ‘Un paseo por la cornisa’. Ook in dit ontwerp werd veel groen opgenomen, maar liet meer ruimte vrij op het plein zodat mensen hier diverse activiteiten konden uitvoeren. De winnaar, Welcome Mother Nature, Good By Mr Ford, overleefde alle drie de stemmingsrondes van de procedure.

Meer participatie bewoners bij inrichting van de stad

De inwoners van Madrid mochten ook een stem uitbrengen over de voetgangerszone van de Gran Vía. Ook dit gedeelte wil de gemeenteraad herinrichten om de hoofdstad een ander gezicht te geven. Er werd gekozen voor ruimere voetgangerszones, meer prioriteit voor openbaar vervoer en verbetering van de pleinen rondom de verkeersader. Rita Maestre, woordvoerder voor de gemeente Madrid, noemt het project een “doorslaand succes”. “We hebben gekozen voor meerdere ontwerpen en verschillende vormen van participatie. Ik ben heel trots op de Madrileense bevolking, die heeft laten zien dat ze een pas vooruit kunnen lopen op de officiële instellingen”. Volgens gemeenteraadslid Pablo Soto zullen de bewoners van Madrid voortaan meer betrokken worden bij het nemen van beslissingen over hun stad.

Dit vind je misschien ook leuk