Internationale Museumdag ook in Spanje gevierd

door admin
Internationale Museumdag ook in Spanje gevierd

Het thema dit jaar is: ‘Musea en controversiële geschiedenis: vertel het onuitspreekbare in musea’. Men wil daarmee duidelijk maken dat kunst een bijdrage kan leveren aan het verwerken en accepteren van een pijnlijk verleden of het overwinnen van concrete etappe’s in de geschiedenis.

Guernica

Het Reina Sofia museum in Madrid haakt hier mooi op in met een tentoonstelling rond het beroemde werk ‘Guernica’ van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Het schilderij werd precies tachtig jaar geleden voor het eerst tentoongesteld. Daarbij is het dit jaar precies 25 jaar geleden dat ‘Guernica’ aankwam bij het prestigieuze museum in de Spaanse hoofdstad. Piasso schilderde Guernica naar aanleiding van het bombardement door de fascisten van Franco in de Spaanse burgeroorlog op het gelijknamige Baskische dorpje in april 1937. Het schilderij is enorm (3,49 m hoog en 7,76 m breed) en wordt gezien als een van de meest indrukwekkende en controversiële werken van Picasso.

De expositie is te zien vanaf 4 april en focust zich op de evolutie van het werk van de schilder tussen het einde van de jaren twintig en het midden van de jaren veertig van de vorige eeuw. Een periode waarin de schilder een radicale wijziging doorvoerde in zijn werk.

Guggenheim Bilbao

In Bilbao viert het Guggenheim Museum zijn twintigste verjaardag. Ook hier zijn bijzondere evenementen gepland. Naast de altijd bijzondere selectie van moderne kunst die er te zien is, organiseert het iconische museum  veel verschillende activiteiten.

Omdat in Spanje zaken wat minder lang van tevoren worden gepland als wij in het noorden wellicht gewend zijn, is het verstandig om wat dichterbij mei op de diverse sites van de grote musea en op deze website te kijken. Beetje bij beetje verschijnen daar andere, speciaal ter gelegenheid van deze dag en het thema georganiseerde tentoonstellingen en events. Klik hier voor de algemene website van de internationale Museumdag.

Museumnacht

Gebruikelijk is dat de meeste musea in Spanje op 18 mei gratis te bezoeken zijn. Ook op vrijdag- en zaterdagavond 21 mei volgt dan een Museumnacht in veel steden. Dan zijn veel musea gratis te bezoeken en geopend tot 1 uur ’s nachts. Kijk voor meer informatie hierover op de website van je gemeente of van specifieke musea. 

Dit vind je misschien ook leuk